2min

De Chinese ambassade in Nederland reageert teleurstellend op de aanscherping van de exportrestricties van chipfabricagemachines. Het zou de internationale vrijhandel ernstig belemmeren.

Volgens de verklaring zijn de redenen voor de recente exportrestricties, de nationale Nederlandse veiligheid, volledig onredelijk. De aanscherping per 1 september is volgens de ambassade juist misbruik maken van exportcontrolemaatregelen en is in strijd met afspraken over internationale handel en vrijhandel. Vooral de goede reputatie van Nederland op deze twee terreinen zou hiermee op het spel worden gezet.

Handelsbelangen geschaad

Daarnaast geeft de Chinese ambassade aan dat de wereldwijde chip- en chipfabricage-industrie een netwerk vormt waarin landen en leveranciers nauw met elkaar verbonden zijn. Ook is China de grootste afzetmarkt ter wereld voor processors.

Het opzetten van ‘belemmeringen’ op het gebied van wetenschap en technologie heeft in de ogen van de Chinese overheid geen enkele juridische of morele basis. Bovendien worden hier op termijn niet alleen Chinese, maar ook Nederlandse bedrijven ernstig geschaad.

Rol VS

Nederland zou zijn oren teveel naar de VS hebben laten hangen en zo meewerken aan het economisch samenspannen tegen China en het onderdrukken van Chinese bedrijven.

China roept Nederland op direct met de exportcontrolemaatregelen te stoppen. Het land wil nadat de exportmaatregelen zouden zijn opgeheven, graag de Nederlands-Chinese handelsbetrekkingen verbeteren.

ASML bevestigt in een verklaring dat de Nederlandse overheid per 1 september de export van chipfabricagemachines naar China verder onder controle brengt. Het bedrijf geeft aan zich aan deze regels, zowel van Nederland, de VS als van de EU te blijven houden.

De maatregelen hebben volgens de chipfabricagemachineleverancier geen effect op de financiële verwachtingen voor 2023. ASM International heeft nog geen reactie gegeven.

Lees ook: Nederland beperkt export chipfabricagemachines naar China nog meer