De Nederlandse relatie met China loopt gevaar door het nieuwe exportverbod voor chipfabricagemachines dat het kabinet onlangs heeft opgelegd.
Dit stelt ambassadeur Tan Jian van de Volksrepubliek China in een gesprek met het Financieele Dagblad. De Chinese ambassadeur reageert voor het eerst op de verscherpte exportregels naar China die de Nederlandse regering onlangs heeft afgekondigd voor chipfabricagemachines.
Onder de verscherpte exportregels vallen nu ook machines die een verouderde productietechnologie voor chips gebruiken. Eerder al is er een exportverbod ingesteld voor zogenoemde hoogwaardige EUV-machines. Vooral de Nederlandse producent ASML wordt door de maatregelen getroffen.
Volgens ambassadeur Tan Jian riskeert Nederland Chinese tegenmaatregelen die de handel tussen beide landen kunnen verstoren. De verscherpte exportregels zorgen er ook voor dat Nederland zijn eigen voorsprong op het gebeid van chiptechnologie in de waagschaal legt. Zeker als het zichzelf afsnijdt van de grootse markt ter wereld. Daarnaast, zo geeft Jian aan, gaat zijn land nu verder proberen zelf machines voor chipproductie te ontwikkelen.
Militaire doeleinden
De verscherping van de exportregels voor chipproductietechnologie richting China is vooral ingegeven door het vermoeden dat de technologie niet alleen voor business doeleinden wordt ingezet, maar ook voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. De exportregels moeten er daarom voor zorgen dat “wordt voorkomen dat Nederlandse goederen bijdragen aan ongewenst eindgebruik, zoals militaire inzet of in massavernietigingswapens”, volgens verantwoordelijk minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel.
De Chinese ambassadeur bestrijdt dit ten zeerste, zo geeft hij in het FD aan. Volgens hem wordt de (verouderde) chipproductietechnologie alleen gebruikt voor het maken van chips voor consumententoepassingen.
Verder geeft Tan Jian aan dat Nederland zich vooral onder druk heeft laten zetten van de VS. De VS hebben er al langere tijd op aangedrongen dat Nederland, maar bijvoorbeeld ook Japan, de export van de verouderde chiptechnologie naar China zouden verbieden.
Schade beperkt
In het artikel geven experts aan dat inderdaad de handel tussen Nederland en China schade kan oplopen door de verscherpte exportregels. Aan de andere kant stellen zij ook dat China, vanwege de slechte economische ontwikkelingen in dat land door de pandemie, ook geen ruimte heeft voor meer handelsconflicten.
Minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel vindt de protesten van China tegen de nieuwe exportregels ‘begrijpelijk’, maar verwacht dat de relatie tussen de beide landen goed zal blijven.
Lees ook: Kabinet beperkt export ASML-chipmachines naar China