2min

Tags in dit artikel

, ,

Atos is bezig met een opsplitsing en lijkt een koper gevonden te hebben voor haar legacy-onderdelen. Daarmee zou de transformatie van het bedrijf een traject doorlopen dat lijkt op dat van de verdeling van IBM in 2021.

De Franse IT-leverancier kwam medio vorig jaar op de proppen met Eviden, een dochteronderneming die onder andere de security- en big data-diensten bij elkaar hield. Voor Atos Tech Foundations, dat diensten als datacenters en outsourcing levert, is er nu een bod van 2 miljard euro.

De beoogde koper is EP Equity Investment (EPEI) en zou 100 miljoen euro neertellen in combinatie met 1,9 miljard euro schuld waar de divisie mee zit. Een aantrekkelijk voorstel, zo ziet het ernaar uit. Achter EPEI zit de Tsjechische zakenman Daniel Křetínský, die eind vorig jaar in het Nederlandse nieuws opdook wegens zijn toenemende investeringen in PostNL. Hij is eveneens grootaandeelhouder van de Engelse voetbalclub West Ham United.

Rustiger vaarwater

Atos kondigde in juni 2022 aan dat het van plan was om zich op te splitsen. De uitleg was dat enkele legacy-diensten heel andere “marktdynamieken” kenden dan de potentieel meer winstgevende digitale, security- en big data-divisie. Men gaf destijds toe dat de rol van de bedrijfstop zou inkrimpen door de opsplitsing, maar er zouden wel gelijk twee “leiders” in hun respectievelijke markten ontstaan.

Eerdere pogingen tot de verkoop van Atos-onderdelen hebben vaak obstakels gekend. Zo probeerde Thales begin 2022 de cybersecurity-divisie van Atos te bemachtigen (BDS), maar slaagde hier niet in. Gezien de langdurige banden die het bedrijf heeft met de Franse overheid (waaronder het ministerie van Defensie), zou een dergelijke overname ook niet zomaar goedgekeurd zijn. Het afsplitsen van de minder lucratieve legacy-diensten lijkt echter een stuk minder controversieel.

Het doet denken aan de afsplitsing van de Managed Infrastructure-diensten die IBM leverde. Het zette Kyndryl op in 2021 om IBM los te wrikken van deze legacy markt, die klaarblijkelijk moeilijk te besturen was in combinatie met de andere IT-diensten.

Exclusieve onderhandelingen

De deal zal in ieder geval nog goedgekeurd moeten worden door de directie van Atos, hoewel men momenteel al exclusief onderhandelt met EPEI. Het resterende deel van Atos zal naar verwachting nog aandelen te koop zetten om geld binnen te halen. The Register meldt dat Atos wellicht begin 2024 hernoemd wordt naar Eviden SE, nadat de verkoop voltooid zou zijn.

Lees ook: Opsplitsing Atos vindt ‘op zijn vroegst’ in 2023 plaats