2min

Tags in dit artikel

, , ,

Atos hoopt in juli schuldsanering te hebben geregeld. Het noodlijdende Franse IT-bedrijf kelderde hard op de beurs na teleurstellende financiële cijfers en een afgeketste deal met Airbus.

Atos-CEO Paul Saleh, die in januari aantrad, hoopt een nieuwe afspraak met schuldeisers in juli af te ronden. Het bedrijf boekte een recordverlies van 3,44 miljard euro in 2023, veel forser dan jaar ervoor toen het 1,01 miljard verloor.

Verslechterde situatie

De negatieve jaarcijfers komen niet onverwacht. Echter leek de beoogde overname van de cybersecurity (BDS)-divisie van Atos door Airbus voor verlichting te zorgen, maar niets is minder waar. Afgelopen week besloot de vliegtuigmaker af te zien van de deal, die nadrukkelijk door de Franse overheid werd gesteund.

Lees verder: Airbus ziet af van overname Atos-onderdeel, miljardendeal van tafel

Nog altijd hoopt Atos ervoor te zorgen dat haar onderdelen afgesplitst worden. De Tech Foundations-divisie leek overgenomen te worden door EPEI, geleid door Tsjechisch zakenman Daniel Kretinsky. Echter ketste ook die deal onlangs af, waarna Atos de eigen Raad van Bestuur op de schop nam.

Franse staat als redder in nood

Hoewel Atos er slecht voor staat, lijkt de Franse staat hoop te bieden. De overheid aldaar wil voorkomen dat er tienduizenden banen verloren gaan door een eventueel faillisement van Atos. Het Franse Ministerie van Financiën stelde “alle belangen van Frankrijk” te willen garanderen met een “nationale oplossing”.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Atos openstaande schulden wilt herfinancieren. De terugbetaling van significante leningen bereikt op korte termijn de deadline, waardoor het nodig zal zijn om in juli een deal afgerond te hebben.

Lees ook: Atos probeert openstaande schulden te herfinancieren