2min

Er is veel reuring bij Intel. Het chipbedrijf blijkt grond te verliezen tegenover AMD in de servermarkt, terwijl het wegens Chinese weerstand af moet zien van de overname van het Israëlische Tower Semiconductor. Toch is het niet een en al mineur: wat consumenten-PC’s betreft heeft het de jarenlange opmars van AMD even weerhouden.

Uit onderzoek van Mercury Research blijkt Intel wel met afstand de koploper als we alle x86-chips bij elkaar voegen: 68,4 procent marktaandeel tegenover 31,6 procent bij AMD. Als het enkel om SoC’s en IoT-apparatuur gaat, leidt Intel zelfs nog meer: 82,6 procent versus AMD met 17,4 procent.

Als het gaat om CPU’s voor servers, workstations, desktops en laptops heeft Intel jarenlang nauwelijks competitie gekend. AMD heeft echter sinds de lancering van de Ryzen-architectuur in 2017 steevast een inhaalslag uitgevoerd, waarbij het op prestaties steeds meer kon wedijveren met Intel.

Wel absolute groei voor datacenters

In het tweede kwartaal hebben zowel Intel als AMD meer datacenter-processoren verkocht dan eerder, stelt Mercury-analist Dean McCarron tegenover CRN. De reden dat Intel marktaandeel verloor, was volgens McCarron omdat er minder Intel Xeon-chips geleverd werden en CPU’s bedoeld voor networking en storage.

Intel moet afzien van Tower

Vandaag bleek ook dat de overname van Tower Semiconductor niet doorgaat. Intel had er 5,4 miljard dollar (4,95 miljard euro) voor over om de capaciteit voor chipproductie op te hogen. Toen de deal begin vorig jaar gesloten werd, beloofde Tower om Intels concurrentiepositie tegenover TSMC te versterken. De deal loopt officieel stuk wegens bezwaar vanuit de Chinese overheid, die dit mogelijk deed om de chipplannen van het Amerikaanse bedrijf in te perken. CEO Pat Gelsinger was vorige maand nog in China om te kijken of de overname goedkeuring kon krijgen vanuit Beijing.

Wel lijkt Intel nog altijd veel te gaan investeren in Israël, maar dan enkel voor een chipfabriek. Ook heeft het plannen voor Europese fabrieken in Polen en Duitsland, naast een reusachtige ‘fab’ in Arizona, VS.

Lees ook: Intel gaat chipfabriek van 22,9 miljard euro bouwen in Israël