Abonneer je gratis op Techzine!

De New York Times en de Wall Street Journal meldden afgelopen nacht dat Apple Lala Media heeft gekocht. Eerder deden al geruchten de ronde dat Apple in de laatste onderhandelingsfase was beland. Het motief voor de overname evenals de inhoud van de overeenkomst zijn onbekend.

Lala Media is een beginnend Amerikaans bedrijfje, een zogenaamde start-up. Het bedrijf bestaat sinds 2005 en is gespecialiseerd in streaming muziek. Lala scant de harde schijven van zijn gebruikers en creëert vervolgens een online mediabibliotheek van deze muziek. Hierdoor kunnen gebruikers zonder al te veel moeite en bovendien gratis hun muziek in de zogenaamde ‘cloud’ opslaan zodat het altijd en overal beschikbaar is.

Evenals het in de Verenigde Staten zeer populaire Pandora wordt de muziek van Lala over het internet gestreamed in plaats van lokaal opgeslagen. Hierdoor kunnen gebruikers een catalogus van meer dan zeven miljoen liedjes gratis als stream beluisteren. Om een nummer een onbeperkt aantal malen te kunnen luisteren betaalt men 0,10 dollar. Om een nummer te downloaden echter betaal je de traditionele prijs van tussen de 0,79 en 0,89 dollar per nummer.

De overname biedt Apple de mogelijkheid om het streamen van volledige nummers in iTunes in te bouwen en maakt ook de weg vrij voor mogelijkheden als Pandora-achtige streaming radio op alle producten van Apple die iTunes kunnen draaien, waaronder de iPhone, iPod touch en de Mac. Over het motief voor de overname wil Apple echter niet veel kwijt. "Apple koopt zo nu en dan kleinere technologiebedrijven en over het algemeen geven we geen commentaar op ons doel of plan", aldus Apple-woordvoerder Steve Dowling.

Associated Press meldt dat Lala’s mede-oprichter Bill Nguyen in oktober nog een eigen iPhone-applicatie aan de persdienst heeft gedemonstreerd. De applicatie, die overigens niet te koop is, laat gebruikers voor tien cent per liedje de rechten kopen om deze voor een onbeperkte tijd naar een iPhone te streamen. Hoewel de kwaliteit van de nummers lager is dan die van Apples iTunes Store, is het prijsmodel ook gunstiger. Volgens Nguyen is het concept ‘het begin van het einde’ van mp3.

In diezelfde maand oktober werd Lala ook onderdeel van Googles nieuwe functie om naar muziek te zoeken. De dienst van Google biedt toegang tot links die bovenaan de zoekresultaten geplaatst worden. Lala, dat overeenkomsten heeft met alle grote platenmaatschappijen, zorgt voor ongeveer de helft van alle links die in de zoekmachine verschijnen wanneer er naar muziek wordt gezocht.