2min

Kioxia en Western Digital (WD) willen hun geheugenchipactiviteiten samenbrengen in een nieuw bedrijf. Dit schrijft Nikkei Asia op basis van bronnen. De partijen willen zo de concurrentie met marktleider Samsung aangaan.

Het Japanse Kioxia en Amerikaanse WD willen volgens Nikkei Asia hun bedrijfsonderdelen voor het produceren van NAND flash-geheugenprocessors samenvoegen in een nieuw op te richten bedrijf.

Binnen het nieuwe bedrijf krijgt Kioxia in eerste instantie een aandeel van 63 procent en WD 37 procent. Na een kapitaalaanpassing wordt het aandeel gesplitst in 50,1 procent voor WD en 49,9 procent voor Kioxia.

Kioxia-voorzitter Nobuo Hayasaka zou de nieuwe voorzitter van het samengevoegde bedrijf worden en Kioxia zou ook de meeste bestuursleden leveren. Kioxia is een uitspinsel van Toshiba.

Meer tegenwicht tegen Samsung

De samenvoeging van de activiteiten moet meer tegenwicht bieden aan marktleider Samsung. Kioxia is op dit moment de derde NAND-chipproducent ter wereld en WD de vierde.

De mondiale NAND flash-geheugenchipproductie staat al enige tijd onder druk met dalende prijzen voor NAND-geheugenchips. Zo daalde de prijzen voor dit type chips in het tweede kwartaal van dit jaar tussen de 10 en 15 procent. Kioxia en WD hebben al drie kwartalen achterelkaar verliezen geleden voor hun NAND flash-geheugenchipomzet.

Op de langere termijn wordt wel verwacht dat dit marktsegment weer bijtrekt. Dit dankzij nieuwe technologie als 5G-netwerken en AI.

Eerdere pogingen

Het is niet de eerste keer dat beide bedrijven over gezamenlijke NAND-activiteiten praten. Al in 2021 was sprake dat beide bedrijven nauw met elkaar gingen samenwerken en wellicht tot een fusie, onder de vlag van WD, zouden komen. Deze gesprekken ketsten uiteindelijk af.

Eerder dit jaar doken nieuwe geruchten op over een mogelijke fusie tussen beide bedrijven. Dat de gesprekken nu zijn hervat, ligt volgens Nikkei Asia vooral aan WD. Binnen dit bedrijf zou de activistische aandeelhouder Elliott Management voor een spin-off van de geheugenchipproductie hebben gepleit en WD was ook bezig met een herstructureringsplan.

Of het gezamenlijke NAND flash-geheugenbedrijf er daadwerkelijk komt, hangt natuurlijk af van de diverse toezichthouders. Mogelijk kan bijvoorbeeld de Chinese toezichthouder dwars gaan liggen vanwege de huidige Amerikaanse sancties, schrijft de Japanse zakennieuwssite.

Lees ook: ‘Western Digital en Kioxia in gesprek over mogelijke fusie’