2min

SK Hynix gaat niet akkoord met de fusie van Kioxia en Western Digital. SK Hynix, een indirecte aandeelhouder in Kioxia, beschouwt de fusie als ongunstig voor de waarde van zijn investeringen.

Onlangs kondigden het Japanse Kioxia en het Amerikaanse Western Digital aan hun NAND flash-geheugenactiviteiten te willen fuseren. Hiermee wilden de nummer drie en vier in dit marktsegment een grotere vuist vormen tegen marktleider Samsung.

SK Hynix, de nummer twee in het NAND flash-geheugensegment, ziet de fusie voorlopig niet zitten, stelt Bloomberg. De Koreaanse chipproducent is een indirecte aandeelhouder in concurrent Kioxia en moet of kan daarom meebeslissen over de mogelijke fusie met Western Digital.

Lees ook: Kioxia en Western Digital willen fuseren

Ongunstig voor aandeelwaarde

Volgens de Koreaanse chipproducent zou de fusie ongunstig uitpakken voor de waarde van het eigen aandeel in Kioxia. Voor zijn eigen aandeelhouders, en ook die van Kioxia, zal SK Hynix later een beslissing nemen.

Andere redenen voor de blokkade geeft de chipfabrikant op dit moment niet, maar ook een bedreiging voor het eigen marktaandeel binnen de NAND flash-geheugenmarkt zou een reden kunnen zijn.

SK Hynix verkreeg zijn aandeel in 2018 toen een door de Koreaanse investeerder Bain Capital geleid consortium de geheugendivisie -nu Kioxia- van het Japanse Toshiba-concern overnam.

Volgens Bloomberg is het nog onduidelijk of de bezwaren van SK Hynix daadwerkelijk tot een oponthoud gaan leiden. Kioxia en Western Digital kunnen mogelijk, onafhankelijk van de Koreaanse chipfabrikant, de onderhandelingen met Bain Capital tot een goed einde brengen. Ook zou SK Hynix geen vetorechten hebben.

Tijd dringt

Alle partijen geven geen reactie op de mogelijke blokkade. Wel dringt de tijd voor beide partijen voor een definitieve bekendmaking van het samenvoegen van de NAND flash-geheugenactiviteiten. Western Digital zou deze nog voor het presenteren van zijn kwartaalcijfers op 30 oktober willen bekendmaken.