Kwartaalwinst Apple stijgt met vijftig procent

Apple heeft maandagavond de kwartaalcijfers van het eerste fiscale kwartaal van 2010 bekendgemaakt. De elektronicafabrikant uit Cupertino kan een winst van 3.38 miljard dollar in de boeken schrijven, een stijging van vijftig procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Kwartaalwinst Apple stijgt met vijftig procentOok de omzet steeg fors. Voor de driemaandelijkse periode eindigend op 26 december 2009, bedroeg deze 15.68 miljard dollar. Dit is de hoogste omzet van Apple tot nu toe. Vorig jaar behaalde Apple nog een omzet van 11.88 miljard naast een winst van 2.26 miljard. Inmiddels bestaan de verkopen van Apple-producten voor meer dan de helft (58 procent) uit verkopen buiten de Verenigde Staten (internationaal).

De verkoop van Macs deed het al haast even goed. In totaal gingen er 3.37 miljoen Mac-computers over de toonbank, een stijging van 33 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Ook werden er fors meer iPhones verkocht. Met een stijging van honderd procent verkocht Apple in totaal 8.7 miljoen exemplaren van zijn eigen smartphone. Hoewel er nog altijd 21 miljoen iPods verkocht werden, daalden de verkopen van de populaire mediaplayers echter licht met zo’n acht procent.

"Als we onze kwartaalomzet op jaarbasis bekijken, is het verrassend om te zien dat Apple nu meer dan vijftig miljard waard is", zei Steve Jobs, Apples CEO. "De nieuwe producten die we dit jaar van plan zijn te lanceren zijn erg sterk, deze week beginnend met een groot nieuw product waar we erg enthousiast over zijn." Aankomende woensdag houdt Apple een media-event waar het bedrijf zijn ‘laatste creatie’ gaat tonen, naar verluidt de langverwachte tablet.

"We zijn zeer verheugd om dit kwartaal 5.8 miljard dollar aan cashgeld te kunnen toevoegen", zei Peter Oppenheimer, Apples CFO. "Als we kijken naar het tweede fiscale kwartaal van 2010, verwachten we een omzet die tussen de 11 en 11.4 miljard dollar zal liggen."

Bron:Techzine Redactie