2min

AWS reorganiseert binnenkort zijn wereldwijde salesteams om meer grip op de mondiale cloudmarkt te krijgen. Door te reorganiseren wil de grootste cloudspeler competitiever zijn met concurrenten als Google en Microsoft die wel blijven groeien.

Met de te verwachten reorganisatie worden binnenkort salesteams die ‘met elkaar conflicterende verkoopstrategieën’ binnen het bedrijf hebben, geconsolideerd. Dit schrijft The Information. Binnenkort worden de betrokken medewerkers hiervan op de hoogte gesteld. In totaal gaat het om maar liefst 60.000 medewerkers wereldwijd.

Daarnaast heeft AWS plannen voor veranderingen in hoe technische staf wordt toegewezen voor het ondersteunen van klanten. Deze maatregel kom nadat verschillende klanten hebben laten weten ontevreden te zijn met het huidige niveau van support vanuit technische medewerkers van de hyperscaler.

Tegenvallende groeicijfers

Een belangrijke reden voor de reorganisatie van sales is dat AWS een tegenvallende groei ondervindt. Ook zou de techgigant interne doelstellingen voor groei niet hebben gehaald, vooral op een moment dat AWS zich steeds meer op AI wil richten.

Marktsegmenten waarin de verkoopcijfers van AWS tegenvallen, zijn onder meer start-ups en kleinere bedrijven. Volgens Business Insider zouden deze marktsegmenten hun groeidoelen voor dit jaar zeker niet halen.

Lees ook: AWS re:Invent weet niet te overtuigen, AWS verder onder druk

Verder blijkt dat, ondanks dat de techgigant de grootse speler is op het gebied van public cloud, AWS de groei die zijn grote concurrenten Google en Microsoft realiseren niet kan bijhouden. Zo nam het cloudsegment van de techgigant in het derde fiscale kwartaal van dit jaar toe met 12 procent, terwijl Google en Microsoft een groei in dit segment van respectievelijk 22 en 29 procent realiseerden.

Een ander probleem waarmee AWS op dit moment mee kampt, is een leegloop van executive managers. Ook zou er op lager managementniveau op dit moment er een hoge uitstroom zijn, vooral door burn-out-verschijnselen.

Niet eerste reorganisatie

De nu aanstaande reorganisatie van de sales- (maar ook marketing)teams is niet de eerste dit jaar. Eerder werden vooral overlappende functies geschrapt en kregen regionale managers meer controle over de beslissingen. Dit, zoals AWS het stelde, om beter te kunnen aansluiten bij de wensen van klanten.

Onlangs bespraken we al in Techzine Talks de stand van zaken van de cloudmarkt. We concludeerden onder meer dat de positie van AWS in dit segment onder druk staat. Luister hier de hele aflevering: