1 min

Tags in dit artikel

Fabrikant van onder andere MRI- en CAT-scanners General Electronics gaat zich richten op hun nieuwe handheld. Het apparaatje, niet veel groter dan een iPhone, heeft echter een ander doel dan bellen en sms-en.

Het zogenaamde ‘ultrasound handheld’ moet ten alle tijden gedragen worden door doktoren, verpleegkundige personeel, paramedici en zelfs dierenartsen, tenminste als het aan de fabrikant ligt. Middels het apparaat is het mogelijk te controleren op interne verwondingen of cardiale problemen. Hoewel de beelden van het apparaat niet zo goed zijn als traditionele echografie, denken de fabrikanten dat het gemak zal aansporen tot het gebruik ervan. Het aanboren van deze markt moet naar verwachting één miljard dollar per jaar opleveren.

Echografie op handheld formaat.

Er gaan vragen op of al het medische personeel wel getraind kan worden voor dergelijke apparaten. GE maakt zich hier geen zorgen over en onthulde onlangs haar vScan machine. Een reeds wettelijk goedgekeurde handheld scanner ter grootte van een telefoon die (vandaag) de markt op zal gaan voor minder dan tienduizend dollar. Siemens zal haar Acuson P10 handheld scanner gaan updaten waarvan sinds 2007 al zo’n 600 stuks per jaar verkocht van werden.

Door het aantreden van deze nieuwe apparaten dreigt de bestaande markt van scanners in te storten. Deze scanners zijn zo groot als een laptop en de totale markt is goed voor vijf miljard dollar per jaar. De prijzen van een ultrasone machine liggen rondom de vijftigduizend dollar.