2min

Nvidia wil onderzoek naar de nieuwste mobiele 6G-standaard een boost geven met een cloudgebaseerd AI-platform. Het open, flexibele en met meerdere platformen verbonden Nvidia 6G Research Cloud-platform moet onderzoekers helpen met het gebruik van AI voor Radio Access Network (RAN)-technologie.

Met het nu gelanceerde Nvidia 6G Research Cloud-platform wil Nvidia het onderzoek naar 6G door telecombedrijven en -organisaties stimuleren en mogelijk versnellen. Deze mobiele standaard, de opvolger van het huidige 5G, moet in de (nabije) toekomst biljarden devices verbinden met cloudinfrastructuren. Deze mobiele technologie is de doorgang naar de implementatie van autonome voertuigen, slimme werkomgevingen, meer AR- en VR-ervaringen en robotondersteuning.

Lees meer: ‘6G moet meer bandbreedte bieden voor toenemende vraag’

Tools voor 6G-onderzoek

AI vormt volgens het bedrijf de basis voor het onderzoek naar 6G. De basis wordt aangevuld met een softwaregebaseerde complete RAN-reference stack en de laatste technologie op het gebied van digitale twins.

Het Nvidia 6G Research Cloud-platform biedt daarom een drietal tools die deze integratie mogelijk moeten maken. De eerste, Nvidia Aerial Omniverse Digital Twin for 6G, biedt een zogenoemde reference-applicatie en een ontwikkelvoorbeeld voor exacte simulaties van complete 6G-systemen. Gaande van een enkele zendmast tot een netwerk op basis van een grote stad.

Met de Omniverse Aerial Digital Twin kunnen 6G-onderzoekers locaties simuleren en hiervoor de nodige algoritmes voor de basisstations bouwen en testen. Dit op basis van (echte) informatie over de locaties van de zendmasten. Hiermee kunnen ze weer AI-modellen trainen om de transmissie-efficiency te verbeteren.

Integratie met PyTorch en TensorFlow

De tweede tool binnen het platform, Nvidia Aerial CUDA-Accelerated RAN, is een complete softwaregebaseerde RAN-stack dat de specialisten voldoende flexibiliteit moet bieden voor het in real-time aanpassen, programmeren en testen van 6G-netwerken.

Verder biedt het Nvidia Sionna Neural Radio Framework gebruikers van het platform integratie met frameworks als PyTorch en TensorFlow. Hierdoor kunnen zij dan makkelijk Nvidia GPU’s gebruiken voor het genereren en vastleggen van data en het trainen van AI- en ML-modellen op schaal.

Daarnaast helpt de onderzoekstool Nvidia Sionna 6G-onderzoekers met het uitvoeren van op AI- en ML- gebaseerde simulaties voor draadloze netwerken.

In gebruik door Nokia en Samsung

Een aantal telecom- en ecosysteemspecialisten hebben inmiddels aangekondigd met het Nvidia 6G Research Cloud-platform te gaan werken. Denk aan Ancus, Arm, ETH Zurich, Fujitsu, Keysight, Nokia, Northeastern University, Rohde & Schwarz, Samsung, SoftBank en Viavi.

Geïnteresseerde 6G-onderzoekers kunnen het platform ook gebruiken. Zij kunnen zich daarvoor opgeven via het Nvidia 6G Developer Program

Lees ook: Nvidia verstevigt AI-koppositie bij GTC 2024 met Blackwell-GPU’s