Op de Google I/O conventie gaat het niet alleen over Chrome en WebM, er is ook nieuws over andere projecten van Google. Onder andere nieuws over Google Buzz die de stap maakt naar Seesmic en TweetDeck, Google Storage for Developers en de onthulling van de Google Font Directory.

Google Storage for Developers

Google heeft zijn eigen online opslagservice aangekondigd die bedoeld is om te concurreren tegen de S3 van Amazon en om ontwikkelaars de ruimte te geven om data op te slaan in Google’s clouds. Het is simpelweg Google Storage for developers genoemd en maakt gebruik van Google’s opslag en netwerk infrastructuur gevestigd in de Verenigde Staten. Het biedt verscheidene authenticatiemethodes, SSL-ondersteuning, delen en samenwerking via ACLs voor individuen en groepen, een web-based interface en GSUtil. GSUtil is een open-source command-line tool en bibliotheek.

Momenteel zal de service gratis beschikbaar zijn voor een selectief aantal ontwikkelaars die allemaal 100 GB aan ruimte krijgen en 300 GB aan maandelijkse bandbreedte. Zodra de service gelanceerd is zullen de prijzen als volgt zijn:

0,17 dollar per GB per maand aan opslag;
0,10 dollar per GB aan upload;
0,15 dollar per GB aan download voor Americas en EMEA;
0,30 dollar per GB aan download voor APAC.

Meer informatie is hier te vinden.

Google Font Directory

Vandaag onthulde Google de Google Font Directory en de Google Font API om te helpen dynamische en selectieve lettertypes naar het web te brengen. De problemen rond de lettertypes en het web zijn ingewikkeld. Google hoopt dat ze het gemakkelijker kunnen maken voor ontwikkelaars zodat die meer kenmerkende lettertypes kunnen integreren in hun ontwerpen.

De cross-browser oplossing van Google is vergelijkbaar met wat bedrijven als Typekit en Fontdeck aan het doen zijn, dat wil zeggen de gebruikers voorzien van een bibliotheek van beschikbare fonts die zij gemakkelijk kunnen integreren in hun sites. Typekit werkt samen met tal van commerciële lettergieterijen en is betaalbaar voor ontwerpers die legaal veel gebruik willen maken van commerciële lettertypes.

Google’s oplossing is uniek in die zin dat het bestaat uit open-source lettertypes. De Google Font API kan worden geïntegreerd in websites met behulp van HTML of met behulp van een JavaScript WebFont Loader ontwikkeld in samenwerking met Typekit.

Terwijl de font library van Google niet zo robuust is als een aantal concurrerende oplossingen, is het wel open-source. In feite kunnen de lettertypes uit de bibliotheek ook gedownload en gebruikt worden op andere manieren waaronder ook afdrukken.

Google Buzz

Interesse in Google Buzz krimpt steeds verder sinds de eerste versie, maar dat zou snel kunnen veranderen. Vandaag kondigde Google aan dat een aantal opmerkelijke web- en desktop-applicaties – zoals TweetDeck, Seesmic, Plancast en Boxee – Google Buzz hebben geïntegreerd via de nieuwe Google Buzz API.

Wat dit betekent is dat je vanaf vandaag toepassingen met ondersteuning voor Buzz kunt gebruiken om automatisch informatie op je Buzz feed te plaatsen en/of kunt bekijken en commentaar kunt geven. In wezen breidt Google’s Buzz API de functionaliteit van webapplicaties uit voorbij Gmail en naar andere toepassingen.

TweetDeck en Seesmic zijn twee van de meest opvallende toepassingen die de ondersteuning voor Google Buzz toevoegen. Beiden worden nu Twitter, Facebook en Buzz compatibel. Een geheel vernieuwde versie van Seesmic Desktop is reeds uit; Buzz is opgenomen als een plugin die full read biedt, like, commentaar en een zoekfunctie in haar eigen column in de app.

Andere handige Buzz integraties zijn onder andere Plancast, waarmee gebruikers nu gebeurtenissen waar ze zich op hebben geabonneerd kunnen delen met Google Buzz, en Boxee, die gebruikers toestaat om Buzz video’s te bekijken binnen de toepassing (en op hun televisie) en andere video’s die ze kijken via Boxee kunnen delen met Buzz. De volledige lijst van de huidige toepassingen met Buzz ondersteuning kan hier gevonden worden.