2min

De FTC (Federal Trade Commision) heeft in overleg met het ministerie van justitie in de VS besloten dat zij het antitrust onderzoek naar Apple zal gaan doen. Dat er een onderzoek zou komen was al wel duidelijk, de vraag bleef echter wie dat onderzoek ging doen, dat is dus de FTC geworden.

De Wall Street Journal meldt dat er een onderhandeling heeft plaats gevonden tussen de FTC en het ministerie van justitie, wie het onderzoek zou gaan doen. Gezien het ministerie van justitie recent onderzoek heeft gedaan naar de overname van Admob door Google en nog een onderzoek heeft lopen naar machtmisbruik van Apple met de iTunes music store leek het beide partijen beter als de FTC dit onderzoek oppakt. Anders wordt de belasting wel erg groot voor de Amerikaanse justitie, ook kunnen eventuele berichten en geruchten over partijdigheid in de kiem worden gesmoord mocht Apple in alle zaken bestraft worden.

Het onderzoek van de FTC gaat over de recente wijzigingen in Apple’s voorwaarden. Vanmorgen wisten we al te meldden dat Apple deze voorwaarden al weer iets heeft versoepeld maar dat is geen reden om het onderzoek af te blazen.

Het onderzoek gaat in principe over 3 punten, de eerste is de wijziging dat niet onafhankelijke advertentie platformen niet langer welkom zijn binnen het iPhone OS, hiermee wordt dus Admob van Google geblokkeerd.

Ten tweede gaat de FTC kijken of het niet toestaan van Flash zorgt voor oneerlijke concurrentie en of Apple zijn besluit hierin dient te wijzigen.

Tot slot gaat de FTC kijken of de blokkade van externe ontwikkeltools wel helemaal eerlijk is, vanmorgen meldden Techzine dus al dat Apple dit deels heeft gewijzigd, het is nu weer enigszins toegestaan maar onder hele strenge voorwaarden. De programmatuur moet vooraf door Apple schriftelijk worden goedgekeurd, ze willen de code ook inzien en er mag alleen gebruik gemaakt worden van kleine functies binen de iPhone OS libraries en API. De definitie kleine wordt door Apple echter niet goed uitgelegd, wat daar nou precies wel en niet onder valt.

De FTC heeft nog niet gemeld wanneer zij denken dat het onderzoek is afgerond.