1 min

In 2011 startte de Amerikaanse Fair Trade Commission (FTC) een formeel onderzoek naar de zoekpraktijken van Google, dit onderzoek zou geleid kunnen hebben tot een antitrust-rechtszaak tegen Google. Volgens The Wall Street Journal zal het hier uiteindelijk niet op uitlopen, Google zal vrijwillig aanpassingen doen om rechtszaken te voorkomen.

Volgens de geruchten is de FTC zich aan het klaarmaken om zijn onderzoek naar Google’s zoekpraktijken af te ronden, door het bedrijf in staat te stellen om vrijwillig veranderingen te aan te brengen in zijn zoeksysteem.

Nieuwssite Politico stelt dat de veranderingen in het zoeksysteem inhouden dat Google minder gebruik zal maken van restaurant- en reisreviews van andere websites en meer gelegenheid geeft aan andere zoekmachines om gebruik te maken van Google’s advertentiecampagnes. Deze veranderingen zijn nog niet officieel bevestigd door Google.

Naast de vrijwilligheid van Google om een Antitrustzaak van het FTC te voorkomen, stelt de zoekgigant ook dat het een overeenkomst wil bereiken over de onenigheid over de Motorola-patenten, waar het FTC in juni een onderzoek naar startte. Google werd er toen van verdacht misbruik te maken van patenten die onder de FRAND-regelgeving vallen. FRAND staat voor Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory, ofwel: iedereen moet een licentie op deze patenten kunnen afnemen voor een eerlijke prijs.