Microsoft heeft van april tot en met juni een winst behaald van 3,5 miljard euro (4,5 miljard dollar). Dat is 48 procent meer dan de winst van dezelfde periode vorig jaar.

Voor de winst is vooral Windows 7 verantwoordelijk, zo meldt de softwaregigant. Er zouden 175 miljoen Windows 7-licenties sinds de lancering van vorig jaar verkocht zijn.

De totale omzet bedroeg 12,4 miljard euro (16 miljard dollar), een stijging van 22 procent. Ook dankzij de Bing-zoekmachine en de Xbox 360-gameconsole. De winst van de periode van dit jaar tot en met juni bedroeg 14,6 miljard euro, 29 procent meer dan de vorige twaalf maanden.

"De omzetgroei, gecombineerd met onze doorgaande zoektocht om de kosten omlaag te brengen, hebben ons geholpen om weer een kwartaal van marge-uitbreiding te bereiken", zo vertelt Peter Klein, de chief financiel officer van Microsoft.

Naast de lancering van nieuwe producten, zoals Windows 7 en Office 2010, heeft Microsoft ook voordeel gehaald uit de opleving van de technologiemarkt. Wereldwijde verkopen van pc’s zijn bijvoorbeeld met meer dan twintig procent gestegen in de laatste drie maanden, zo meldt onderzoeksbureau IDC.

Overigens was het niet allemaal positief. De twee Microsoft-telefoons genaamd Kin waren onder meer verantwoordelijk voor een afschrijving van 240 miljoen dollar. Daarnaast leden de Xbox 360 en de onlinedivisie operationeel verlies.