2min

De Consumentenbond baalt ervan dat de concurrentie op de kabelmarkt een halt is toegeroepen, nu het College van Beroep de regels van de OPTA heeft teruggedraaid. De Consumentenbond heeft nu de minister van Economische Zaken en de Tweede Kamer opgeroepen om in te grijpen en een einde te maken aan de monopoliemarkt.

De Consumentenbond is van mening dat elke consument de mogelijkheid moet krijgen om zin eigen kabelpartij te kiezen en niet gedwongen moet worden om met de regionale kabelpartij in zee te moeten omdat er geen alternatieven zijn. Het enige alternatief is Digitenne of een schotel aan de buitenmuur ophangen, dat vindt de Consumentbond niet voldoende.

De kabelpartijen zijn nu de enige partij die hoogwaardige televisie aan kan bieden aan de consumenten in hun regio. De kwaliteit van Digitenne en satelliettelevisie is lang niet zo goed als kabeltelevisie. Hierdoor hebben de kabelpartijen een monopolie en kunnen zij elke prijs vragen die ze willen. Het zou beter zijn als hier veel meer concurrentie in komt zodat ook de prijzen wat meer onder druk komen te staan. De kabelaars hebben de laatste jaren de prijzen alleen maar verder opgevoerd zonder dat de klant er iets voor terug heeft gekregen. Recent zijn er zelfs analoge zenders geschrapt om ruimte te maken voor digitale zenders, maar de klanten betalen nog evenveel voor minder zenders.

De OPTA kan niet in beroep gaan tegen deze uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, dat is wettelijk zo geregeld. Voor de OPTA is het ook niet makkelijk om op korte termijn een nieuw besluit te nemen. De Consumentenbond roept daarom de politiek op om actie te ondernemen, dat lijkt de enige makkelijke uitweg op dit moment.

Tele2 blijft ondanks al het slechte nieuws positief gestemd. "Wij zijn begonnen aan het leveren van analoge kabeltelevisie en dat blijven we doen", stellen zij. "Wij gaan er vanuit dat de OPTA op korte termijn met een nieuwe uitspraak zal komen die zal zorgen voor openstelling van de kabel."