Kabelgate: Tele2 en kabelbedrijven rond de tafel

Tele2 gaat deze week nog rond de tafel met de kabelbedrijven Ziggo en UPC om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. UPC en Ziggo hebben aangegeven niet bereid te zijn Tele2 klanten aan te sluiten en Tele2 wilt graag producten op de kabel blijven verkopen.

Kabelgate: Tele2 en kabelbedrijven rond de tafelDe wet staat in elk geval aan de kant van de kabelproviders, de grote vraag is dan ook met wat voor oplossing Tele2 het gesprek in zal gaan. Ook zal een groot deel afhangen van de eerder gemaakte contracten tussen Tele2 en de kabelproviders, UPC liet eerder al weten rekening gehouden te hebben met een eventuele rechtelijke uitspraak in de contracten. Hierdoor lijkt de toekomst van Tele2 op de kabel zeer onzeker.

Volgens Tele2 zouden al enkele duizenden klanten zijn overgestapt naar de analoge kabel van Tele2. Tele2 wilt natuurlijk dat deze klanten op zijn minst het bestelde Tele2 pakket krijgen geleverd, dit zijn de kabelproviders alleen niet van plan. UPC gaf al aan van plan te zijn de overstappers zelf te gaan benaderen om de situatie uit te leggen en dus waarschijnlijk een UPC abonnement te vertrekken.

Wanneer de kabelproviders en Tele2 rond de tafel gaan is niet bekend gemaakt door Tele2, maar wel dat het deze week gebeurd. Ziggo heeft dat ook bevestigd en beide partijen lieten weten dat ze niet willen dat de klant de dupe wordt van de ontstane situatie.

Diverse Tweede Kamer leden hebben ook al gereageerd op de sluiting van de kabelmarkt door het College van Beroep. Zij riepen op om de wet aan te passen zodat de kabelmarkt alsnog open kan. De minister van Economische Zaken liet echter weten dat dat niet gaat. De openstelling van de kabelmarkt is gebeurt op basis van Europese wetgeving.

De enige die de kabelmarkt opnieuw open kan stellen is de OPTA. Deze is echter weer gebonden aan gedegen onderzoek en goede onderbouwingen, het vorige onderzoek en onderbouwingen is door het College van Beroep, op alle punten van tafel geveegd. Het lijkt erop dat de OPTA wel even tijd nodig heeft om opnieuw de beslissing te maken de kabelmarkt opnieuw open te stellen. Hier wil de OPTA op dit moment nog niets over kwijt, ze onderzoeken de mogelijkheden.