Oracle Linux is bezig met het ontwikkelen van een eigen Linux kernel, de Unbreakable Enterprise Kernel. Deze kernel zal een aanvulling zijn op het bestaande Oracle Linux. Doordat Oracle komt met een eigen Linux kernel zal er niet langer meer worden gebruikgemaakt van de gekloonde Red Hat kernel, deze is echter nog wel beschikbaar voor klanten.

De nieuwe kernel is bedoeld om vooral samen te kunnen werken met de Oracle-software. Dat Oracle een nieuwe kernel ging ontwerpen is gisteren aangekondigd door CEO Larry Ellison. Vandaag zal er meer bekend worden gemaakt over de aankondiging.

Volgens Oracle verliepen de ontwikkelingen van Red Hat te traag, "Red Hat loopt vier jaar achter", aldus Ellison. De beslissing van Oracle dat ze zelf hun Linux-software gaan maken in plaats van te kopiëren, zal ook een eind maken aan de irritatie die afspeelde bij Red Hat omdat Oracle alles doodleuk kopieerde.

Klanten die deze nieuwe kernel alvast willen uitproberen kunnen hem downloaden en installeren zonder dat je Linux opnieuw hoeft te installeren, dat beloofde Edward Screven, de Software-architect van Oracle. In de toekomst zal alle software nog steeds 100 procent compatible zijn met de Red Hat-kernel.

"Met de nieuwe kernel krijg je niet alleen Oracle’s verbeteringen, maar ook de verbeteringen van de community aan Linux. Je hebt daarmee een modernere Linux in handen." De nieuwe kernel moet ook zorgen voor een veiliger en sneller systeem.

Oracle zal zich de komende jaren inzetten voor zowel Linux als Solaris. Nieuwe servers van het bedrijf, zoals de Exalogic Elastic Cloud en de Exadata X2-8 zullen ook volledig compatibel zijn met de twee besturingssystemen.