2min

Eerder schreven we al over het feit dat Google met een OV-planner komt. Nu is bekend geworden dat Google samenwerkt met de Nederlandse Spoorwegen en het vervoersbedrijf GVB, om de dienst Google Transit in Nederland te lanceren. Google heeft dit vandaag bekend gemaakt.

Google Transit is een onderdeel van Google Maps. Met de dienst kunnen reizigers via Google hun reis met het openbaar vervoer voorbereiden. Vorige week was bekend gemaakt dat de OV-planner toen al te gebruiken was via een mobiel toestel. Vandaag is de dienst officieel gepresenteerd voor het publiek.

Reizigers die gebruik maken van Google Transit kunnen de routes en dienstregelingen van alle NS-treinen in Nederland en ook van alle metro’s, trams, veerponten en bussen van het GVB in de regio Amsterdam bekijken op Google Maps. "We streven ernaar om alle ov-bedrijven in Nederland op te nemen in Transit", vertelde directeur Pim van der Feltz van Google Benelux.

De Nederlandse Spoorwegen liet weten dat zij voor het eerst de actuele reisinformatie delen met derden. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld storingen meteen meegenomen worden. Tot nu toe werd alleen de dienstregeling beschikbaar gesteld.

De NS denkt niet dat Google Transit de bestaande 9292ov wil overnemen. "Ons doel en ook van 9292ov is om reisinformatie zo breed en laagdrempelig mogelijk beschikbaar te stellen", zegt een woordvoerder van NS. Volgens de woordvoerder zou de site dan ook zijn bestaansrecht houden. "Misschien raken ze een deel van de bezoekers kwijt, maar hoe meer ov-informatie er verspreid wordt, hoe beter."

UPDATE, reactie Connexion toegevoegd:
Inmiddels heeft Connexion via een persbericht laten weten ook deel te gaan namen aan de OV-planner van Google Maps. Connexion is een van de grotere openbaar vervoersbedrijven van Nederland. Reizigers kunnen vanaf januari ook terecht bij de Google Maps OV-planner voor de reisinformatie van Connexion, al is Connexion nog aan het bekijken of dit wellicht al eerder mogelijk is.