3min

De eigenaar van AlTransa doet aangifte tegen Stichting Brein wegens diefstal van computerapparatuur, welke een waarde zou hebben van circa 100.000 euro. Volgens de eigenaar heeft Stichting Brein zijn bedrijf om zeep geholpen. Ook zou datacentrum Worldstream medeplichtig zijn geweest aan de diefstal door de apparatuur gewoon mee te geven.

Halverwege januari ging plots alles mis bij AlTransa. Door toedoen van Stichting Brein gingen alle servers offline. Toen AlTransa met Worldstream belde om te vragen wat er aan de hand was kregen zij als antwoord dat Brein contact met AlTransa op zou nemen en daarom niets mocht zeggen. In een spamfilter werd later inderdaad een mailtje van Brein ontvangen.

Brein doet echter verschillende uitspraken die volgens AlTransa niet zouden kloppen. Zo zou Craig Salomon, eigenaar van AlTransa, zich in Costa Rica schuil houden terwijl hij al sinds 2003 in Nederland woont en Brein zijn gegevens gewoon op de website terug kon vinden. Ook beweert Brein dat er twaalf servers bij AlTransa zouden staaan met een opslagruimte van 220 terabyte. Er staan er volgens Solomon echter maar acht servers die samen bij lange na niet aan 220 terabyte komen. Ook vindt Solomon deze conclusie erg vreemd. "Hoe zijn ze aan de berekening gekomen zonder de behuizingen te openen? Sommige harde schijven zijn namelijk veel groter dan andere."

Solomon kon vrij snel na de in beslag name niet meer bij zijn eigen accounts. Daaruit maakte hij op dat Brein zijn accounts heeft gekaapt en wachtwoorden had verandert via de servers. Brein beweerde dat de servers vol stonden met illegale content van de website Swan. Solomon kwam na wat googlen tot de ontdekking dat SWAN staat voor Sites Without A Name wat hij nogal hilarisch vind. Volgens AlTransa kunnen de servers niet eens vol staan met deze content. Bij Worldstream heeft AlTransa namelijk een limiet van 25 terabyte per maand. Gezien AlTransa pas sinds september bij Worldstream aangesloten zit, kan dit getal nooit bereikt zijn.

AlTransa had vrij snel in de gaten dat Brein zonder enig gerechtelijk bevel bezig was en doet daarom nu aangifte tegen de stichting. Salomon denkt er niet over om toe te geven aan deze werkwijze van Brein en de enige manier dat Brein onder Salomons aangifte uitkomt, is als Brein haar excuses publiekelijk aanbiedt. Salomon vindt het perspectief van Brein goed maar de stichting wilde enkel scoren en was overijverig. Daarmee zijn ze gigantisch de fout in gegaan volgens de eigenaar van AlTransa.

Worldstream komt echter niet onder de aangifte uit. Volgens AlTransa is het vertrouwen op grove wijze geschaad. Ook zouden er contract afspraken gebroken zijn en zou het onvergeeflijk zijn dat Worldstream geen contact met Salomon zou hebben opgenomen. "Als iemand deze chaos had kunnen voorkomen was het Worldstream" aldus Craig Salomon.

De advocaat van Craig Salomon heeft bevestigd dat er aangifte zal worden gedaan tegen Brein. Directeur van Stichting Brein Tim kuik was telefonisch niet beschikbaar. In een e-mail liet hij weten niets toe te willen voegen aan het geen wat zij al eerder hebben gezegd. Ook Worldstream was niet bereikbaar voor commentaar.