2min

LG Electronics en Sony hebben een schikking getroffen in hun geschil over patenten. De twee partijen hadden ruzie over patenten op smartphones, televisies en Blu-ray technologie. LG meldt vandaag dat er een schikking is getroffen middels een cross-licensing overeenkomst. Wat betekent dat de bedrijven elkaars patenten mogen gebruiken in de huidige en toekomstige producten.

De exacte details van de overeenkomst zijn niet bekendgemaakt, alleen dat er sprake is van een cross-licensing overeenkomst. Of er door een van de partijen ook nog geld betaald wordt aan de ander is onduidelijk. Een schikking met een cross-licensing overeenkomst komt vaker voor als twee bedrijven elkaar aanklagen wegens patentschending.

Deze ruzie speelde inmiddels ook al geruime tijd en kwam afgelopen februari en maart tot een hoogtepunt. LG besloot toen naar het ITC in de Verenigde Staten te stappen en een klacht in te dienen tegen Sony wegens patentschending. Het ging toen om de Bravia-televisies en de Blu-ray spelers van Sony, ook degene die in de Playstation 3 wordt gebruikt. Het ITC kan dan echter besluiten om een importverbod in te stellen, iets wat voor Sony niet zo gunstig is.

Zover is het echter niet gekomen in de Verenigde Staten, wel in Europa. In maart dwong LG bij de Nederlandse rechter een importverbord af op de PlayStation 3. Sony gebruikte de Rotterdamse haven om PlayStation 3’s te importen voor Europa. Alle PlayStation 3’s die destijds lagen opgeslagen werden tijdelijk vastgehouden.

Sony zou echter ook een lading patenten hebben waar de smartphones van LG inbreuk op maken. Sony heeft daarvoor een klacht ingediend bij het ITC.

De partijen zijn nu tot overeenstemming gekomen dat ze elkaars patenten mogen gebruiken, waardoor alle eventueel lopende klachten en rechtszaken komen te vervallen.