2min

Intel nam vorig jaar het beveiligingsbedrijf McAfee over en nu heeft Intel bekend gemaakt dat ze clouddiensten gaan ontwikkelen die de veiligheid van mobiele apparaten en dus ook telefoons moet verzekeren.

Binnenkort moeten de eerste software en diensten klaar zijn om mobiele apparaten te gaan beveiligen. Deze diensten komen in de cloud te draaien waardoor er geen fysieke software op de apparaten zelf nodig is. Hoe dit precies in zijn werk zal gaan maakte Intel nog niet bekend maar plannen zijn er genoeg.

In de toekomst wil Intel de beveiligingsfuncties voor mobiele apparaten in de chips verwerken. De focus blijft volgens Intel echter op de cloud liggen, of deze chips dan met de cloud gaan communiceren of dat deze er los van opereren is vooralsnog onduidelijk.

Wel had de EU bezwaren als Intel beveiligingssoftware in de chips ging verwerken omdat hiermee de concurrentie buiten spel zou worden gezet. Of dat ook geldt voor chips in mobiele telefoons is niet helemaal duidelijk.

Inmiddels is het al weer ruim 6 maanden geleden dat Intel bekende maakte Mcafee over te nemen voor het bedrag van maar liefst 7,68 miljard dollar. Veel critici en analisten hadden destijds hun twijfels bij de overname omdat de bedrijven zoveel verschillen en er voor dat geld wellicht interessantere partijen te koop zouden zijn voor Intel.

De focus komt voorlopig te liggen op het beveiligen van mobiele apparaten en hiervoor is de kennis van McAfee natuurlijk wel enorm handig. McAfee was ooit in een ver verleden een van de beste beveiligers op de markt inmiddels lijken ze op de normale desktop computer de weg een beetje kwijt te zijn maar wellicht kan Intel hier op termijn ook verandering in brengen.

In elk geval zijn door de enorme populariteit van smartphones en de opkomende populariteit van tablets de gevaren op dit soort apparaten niet minder geworden. Er is het laatste jaar een flinke toename in malware en aanvallen op mobiele apparaten. Nog langs niet zoveel als bij een normale computer maar als de populariteit blijft toenemen is dat een kwestie van tijd.

Intel’s droom zal ongetwijfeld zijn om straks de meerderheid van alle mobiele apparaten ter wereld te kunnen beveiligen. Dit zal uiteraard niet gratis zijn waardoor Intel ook weer de nodige omzet kan genereren. De grote vraag is alleen of de consument ook wilt gaan betalen voor die beveiliging, inmiddels zijn er al enkele beveiligings programmma’s verschenen voor mobiele apparaten maar deze worden nog niet massaal verkocht. De kans is daarom groot dat Intel zich in het begin voornamelijk op de zakelijke markt zal richten voor de beveiliging van mobiele bedrijfs apparatuur.

Intel heeft overigens laten weten dat het zich op zoveel mogelijk mobiele platformen wilt richten en dus niet focust op alleen iOS van Apple en Android van Google.