1 min

Er hangt Google Nederland een dwangsom boven het hoofd wegens het schenden van privacyregels. Wegens het verzamelen van de gegevens van ruim 3,6 miljoen routers dreigt het College Bescherming Persoonsgegevens met een last onder dwangsom.

Google heeft volgens het College Bescherming Persoonsgegevens ruim twee jaar systematisch en buiten het medeweten van de betrokkenen het unieke MAC-adres van hun routers verzameld en de berekende ook de locatie van de ruim 3,6 miljoen WiFi-routers in Nederland. Ook zou Google inhoudelijke communicatiegegevens hebben verzameld. Deze inhoudelijke communicatiegevens worden ook wel de payload data genoemd.

Uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens blijkt dat deze informatie persoonsgegevens bezit zoals emailadressen en transactiegegevens. In last onder dwangsom heeft het College Bescherming Persoonsgegevens de zoekgigant gesommeerd om binnen drie maanden de betrokkenen te informeren over de verzameling van gegevens die zij afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd.

Daarnaast moet Google binnen diezelfde tijd ook een Opt-out mogelijkheid aanbieden waarin de betrokkenen zich kunnen verzetten tegen de verwerking van de gegevens van hun WiFi-routers. Wanneer Google dit niet doet kan zij een boete tegemoet zien die op kan lopen tot maximaal een miljoen euro. Google verzamelde de gegevens in het tijdsbestek van 4 maart 2008 tot 6 mei 2010.