1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Zoekgigant Google heeft een boete van 145.000 euro opgelegd gekregen voor het onderscheppen van WiFi-verkeer in Duitsland. Met de boete moet een einde komen aan een langlopende zaak nadat in 2010 werd ontdekt dat Google’s Street View-auto’s in 2008 persoonlijke data binnenslurpten.

De handelswijze van Google komt het bedrijf uiteindelijk op een boete te staan in Duitsland. Het bedrag zal Google financieel gezien ongetwijfeld weinig pijn doen, wellicht loopt de zoekgigant wel wat schade aan het imago op. Google ontliep een crimineel onderzoek omdat de aanklager geen criminele daden kon vaststellen.

De rechtszaak tussen Google en de de Commissaris voor Dataprotectie en Vrijheid van Informatie in liep al drie jaar en komt met deze beslissing tot een einde. Omdat Google nooit van plan was geweest om de data vast te leggen werd gekozen om de helft van de maximale boete op te leggen.

Google heeft aangegeven dat alle informatie die door de Street View-auto’s werd binnengehengeld is verwijderd en dat is door een externe partij geverifieerd. Het ging om persoonlijke zaken zoals chatgesprekken, e-mails, wachtwoorden en afbeeldingen.

Ook in andere landen kreeg Google al boetes opgelegd voor het vastleggen van persoonlijke data.