2min

Tags in dit artikel

, ,

Google gaat 3,6 miljoen Nederlandse netwerknamen (SSID’s) vernietigen. Dit had het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geëist van Google, Google heeft besloten hier niet tegen in beroep te gaan en hieraan te voldoen. Eveneens zal Google een wereldwijd opt-out systeem gaan lanceren, al zit dit systeem eerst allleen voor Nederland beschikbaar komen.

Google legt zich neer bij de uitspraak van het CBP. De privacywaakhond eiste dat Google 3,6 miljoen verzamelde netwerknamen van Nederlandse routers zou vernietigen. De MAC-gegevens in de database mag Google wel bewaren, maar het internetbedrijf moet mensen die gebruik maken van een WiFi-router wel de mogelijkheid bieden tot een opt-out uit de gehele database. Internetgebruikers kunnen dan aangeven dat zij niet willen dat Google deze gegevens bewaart. Google moet gebruikers hiervan door middel van diverse media op de hoogste stellen.

Eerder had Google nog bezwaren tegen de eisen van het CPB. Zo zou de combinatie van locatiegegevens en SSID’s niet te herleiden zijn tot personen. Maar het CBP toonde aan dat deze koppeling zeer eenvoudig te leggen is. Google zegt zegt zich zonder slag of stoot tegen de eisen van het CBP te zullen verzetten.

Ook heeft Google aangegeven met een opt-out systeem te komen dat later wereldwijd beschikbaar zal komen. Eerder kwam het internetbedrijf met het voorstel dat gebruikers door de toevoeging ‘NoMap’ in de SSID konden aangeven dat zij niet wensten opgenomen te worden in de database van Google. Dat voorstel werd echter weggewuifd door het CBP.

"Hoewel het niet mogelijk is om aan de hand van deze gegevens de identiteit van personen af te leiden, wil Google mensen graag de regie in handen geven", aldus de privacyjurist van Google Peter Fleischer. "Om deze reden zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een opt-out mechanisme dat eigenaars van toegangspunten in staat stelt om zich af te melden voor de locatiediensten van Google. Dit houdt in dat wij hun toegangspunt niet langer zullen gebruiken."

Naast locatiegegevens en MAC-adressen van Nederlandse WiFi-routers verzamelde Google de afgelopen twee jaar eveneens zogeheten payload data, zoals e-mailberichten, medische gegevens en financiële informatie. Google zegt echter nimmer de intentie gehad te hebben om deze gegevens te verzamelen en deze al te hebben vernietigd.