2min

Volgens Reuters zal Apple eerder dan Google een streaming muziekdienst gaan lanceren. Volgens de bronnen van Reuters is Apple al in een vergevorderd stadium. De streaming muziekdiensten moeten gaan concurreren met het gevestigde Spotify.

Apple zal dus ook eerder op de markt gaan komen met zijn streaming muziekdienst dan Google, aldus Reuters. Apple zal naar verluidt ook de mogelijkheid gaan bieden om zelf muziek te uploaden naar de cloud. Apple zou de dienst inmiddels al volledig hebben afgerond: het bedrijf zou alleen nog de licentieovereenkomsten met de platenlabels moeten uitbreiden. De platenlabels zeggen tot op heden nog niets vernomen te hebben van Apple, wel geven ze aan te hopen dat Apple voor de lancering deze overeenkomsten gaat sluiten en niet achteraf.

Amazon kwam vorige maand een streaming muziekdienst op de proppen. Dit bedrijf had geen afspraken gemaakt hierover met de platenlabels. Inmiddels is Amazon wel in gesprek met de platenlabels om alsnog tot een overeenkomst te komen. Bij Amazon kan echter alleen muziek worden geüpload en afgespeeld. Er is geen koppeling met een muziekwinkel.

Dat Google met een streaming muziekdienst komt is al zeker. Het bedrijf heeft al verschillende applicaties voor Android ontworpen en er lekte ook al verschillende screenshots van uit. Of Google de muziekdienst alleen voor Android zal lanceren of dit ook gaat uitbreiden naar andere platformen blijft de grote vraag. Volgens de bronnen van Reuters voerde Google de afgelopen weken al wel gesprekken met verschillende platenlabels. Verwacht wordt dat de muziekdienst van Google volgende maand wordt aangekondigd tijdens Google I/O.

Bij een streaming muziekdienst wordt de muziek afgespeeld vanaf het internet. Men kan dan via een webinterface aangeven welke muziek men wil horen. Deze muziek is doordat deze in de cloud is opgeslagen beschikbaar op allerlei verschillende apparaten.

Spotify is momenteel de enige die een goede streaming muziekdienst aanbiedt. Het grote nadeel aan deze dienst is echter dat die alleen in Europa beschikbaar is en nog niet in de Verenigde Staten. Verschillen zijn er ook: bij Spotify kan je voor een vast bedrag per maand onbeperkt muziek luisteren, maar eigenaar van de muziek word je nooit. Bij de andere diensten ligt dat anders, daar zal je waarschijnlijk wel eigenaar worden van de nummers. Wat voor invloed dat weer gaat hebben op de prijs per nummer of het abonnement zal nog moeten blijken.