2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Een Amerikaanse rechter heeft bepaald dat Apple een aantal smartphones en tablets van Samsung mag zien voordat deze worden gelanceerd. Samsung dient de producten binnen 30 dagen te leveren aan Apple. De rechter heeft dit bepaald naar aanleiding van de aanklacht van Apple dat Samsung de producten van Apple simpelweg zou kopiëren. Apple deelt daarmee de eerste klap uit in deze patentruzie.

Behalve de smartphones en tablets die Samsung voor de lancering aan Apple moet leveren, moet Samsung ook de verpakkingen en handleidingen vooraf aan Apple leveren, ook hier zou Samsung volgens Apple weinig origineel in zijn. Samsung heeft inmiddels bezwaar aangetekend tegen de beslissing van de rechter omdat dit zeer nadelig kan zijn voor het bedrijf.

De toestellen die Apple nader mag bekijken zijn de Galaxy S II, de Galaxy Tab 8.9, de Galaxy Tab 10.1, de Infuse 4G en de Droid Charge. Inmiddels zijn enkele van deze toestellen al op de markt verschenen.

Apple klaagde Samsung in april aan wegens inbreuk op patenten van Apple en wegens de gelijkenis tussen de Galaxy-producten van Samsung en Apple’s iPhone en iPad. Samsung besloot enkele dagen na het ontvangen van de aanklacht om de aanval te kiezen en zelf ook een rechtszaak tegen Apple te starten wegens patentschending.

Er is echter wel iets zeer opmerkelijks aan deze ruzie. Beide partijen werken namelijk zeer intensief samen op verschillende gebieden. Zo gebruikt Apple onder meer chips en LCD-schermen van Samsung in veel van haar produceren. Apple was zelfs de op een na grootste klant van Samsung in 2010. De kans dat Apple dus ook patenten van Samsung schendt is daarmee zeker mogelijk. Analisten verwachten dat beide partijen de zaak uiteindelijk zullen schikken voordat de rechtszaken echt uit de hand lopen.