Door een lek in het internetsysteem voor het handelen in opties zijn de ABN Amro en de Rabobank opgelicht voor een totaalbedrag van zo’n 45 miljoen euro. De politie heeft afgelopen maandag zes leiders aangehouden van de bende die hiervoor verantwoordelijk zouden zijn.

Deze bende zou bestaan uit ongeveer 30 personen. Doordat de politie nu de zes leiders van deze bende op heeft kunnen pakken, verwachten ze binnenkort nog meer arrestaties te kunnen verrichten. Dit maakte René Oosterlaken, hoofd opsporing van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost Nederland, gisteren bekend in het programma Nieuwsuur.

Inmiddels is een groot gedeelte van deze 45 miljoen euro alweer teruggehaald naar de banken. Op dit moment is er nog 1 miljoen euro kwijt. Vorig jaar december maakte ABN Amro al bekend te zijn opgelicht voor een bedrag van ruim 5 miljoen euro. Bij nader onderzoek is echter gebleken dat het bedrag een stuk hoger lag, waarna een uitgebreid onderzoek is gestart met deze arrestaties tot gevolg.

De bende maakte gebruik van een betaaloptie die in het platform voor het aankopen van opties zat verwerkt. Het was mogelijk om opties te kopen en ervoor te kiezen pas later te betalen. Wanneer deze termijn verstreken was, waren de opties inmiddels allang doorverkocht en waren de opbrengsten hiervan weggesluisd naar buitenlandse rekeningen. Hierdoor konden de banken niet overgaan tot het innen van het geld.

De politie heeft behalve arrestaties ook beslagleggingen gedaan op voertuigen en huizen. In totaal is er voor een bedrag van ongeveer 900.000 euro aan beslagleggingen gedaan.