USB-stick met geheime gegevens Defensie verkocht

Uiterst vertrouwelijke gegevens van het ministerie van Defensie en het Nederlandse bedrijfsleven zijn op een rommelmarkt in Goirle per ongeluk verkocht. Een man kocht een USB-stick die geheime informatie over de verkoop van 18 Nederlandse F-16’s aan Chili bevatte.

USB-stick met geheime gegevens Defensie verkochtInmiddels is de Telegraaf in het bezit van de USB-stick en pakte zaterdag dan ook uit met dit verhaal. Op de stick staan de voorwaarden van het contract, dat een waarde heeft van 100 miljoen euro. Daarnaast bevat de USB-stick gedetailleerde informatie over het onderhoud aan de F-16’s, de sterke en zwakke punten van de straaljagers, Nederlandse hulp bij training van Chileense technici en details over de levering van geheime reserveonderdelen. Tot slot staan er ook nog privégegevens op van militairen en medewerkers van Stork, Fokker, TNO en andere grote bedrijven die bij het project betrokken zijn.

"We nemen dit zeer hoog op, willen diepgaand onderzoek naar hoe dit kon gebeuren.", aldus Sacha Louwhof van het ministerie van Defensie.

Een Brabander kocht de USB-stick voor één euro op een rommelmarkt in Goirle. Eenmaal thuis zag hij de gegevens op de stick en nam hij contact op met Paul van IJsselstein, directeur van een van de genoemde Nederlandse bedrijven.

Het is niet de eerste keer dat vertrouwelijke informatie van het ministerie van Defensie op straat terecht komt. Begin 2006 raakte een Nederlandse militair een geheugenstick kwijt met daarop vertrouwelijke informatie over de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Datzelfde jaar liet een hooggeplaatste medewerker gevoelige informatie in een huurauto liggen. De jongens die de geheugenstick vonden speelden deze door aan RTL Nieuws.

Bron:De Telegraaf