min

Tags in dit artikel

,

In een Zweedse bibliotheek is een USB-stick gevonden met geheime informatie over de NAVO. Er staat onder andere informatie op over de ISAF vredesmissie in Afghanistan. Tevens valt er informatie te vinden over de moordaanslagen op de defensieminister van Libanon en de minister van buitenlandse zaken van Sri Lanka.

De inhoud op de stick is van groot belang. Zo wordt er informatie verschaft over het ontmantelen van explosieven en hoe men zelfmoordenaars kan herkennen. Een verslag van twee Zweedse elite-soldaten, foto’s van een Zweeds munitiedepot en een rapport over de situatie die zich momenteel in Afghanistan afspeelt ontbreken overigens ook niet op de USB-stick.

Het is van belang dat de informatie niet in verkeerde handen is terechtgekomen. Anders had dit behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn voor Zweedse soldaten die deelnemen aan de ISAF-vredesmissie.

Dit is niet de eerste keer dat er een voorval afspeelt met een verdwaalde USB-stick. In 2006 was het in Nederland zelf raak. Toen werd er namelijk ook een USB-stick gevonden waar informatie opstond over de beveiliging en missies in Afghanistan van de Nederlandse Landmacht.