3min

Zowel Google Chrome als Mozilla Firefox maken gebruik van een zeer snelle updatecyclus, hierdoor verschijnt er elke 6 weken een nieuwe versie van de browser met nieuwe functies en betere ondersteuning voor nieuwe webstandaarden, voor veel ontwikkelaars is dit erg goed nieuws, voor bedrijven is het echter slecht nieuws.

IBM is degene die eigenlijk als eerste aan de bel trekt. IBM maakt binnen het bedrijf gebruik van Mozilla’s Firefox. IBM-medewerker John Walicki laat weten dat alle werknemers op dit moment gebruik maken van Firefox 3.6, het gaat om maar liefst 500.000 werkplekken. Na de lancering van Firefox 4 heeft Walicki de opdracht gegeven om alle duizenden interne webapplicaties te testen met Firefox 4, dit om te kijken of deze webapplicaties ook probleemloos werken met Firefox 4. Die testfase duurde enkele maanden en is inmiddels afgerond.

Nu zit Walicki echter met het volgende probleem. Firefox 5 is inmiddels beschikbaar en Mozilla heeft laten weten dat het de ondersteuning voor Firefox 4 ook meteen laat vallen, beveiligingslekken en bugs in deze browser worden dus niet meer gepatched, gebruikers moeten overstappen naar Firefox 5 om optimaal beschermt te blijven en te worden voorzien van de laatste updates.

Nu kan Walicki er dus voor kiezen om Firefox 4 uit te rollen op 500.000 computers en daarmee het risico te nemen dat die browser mogelijk nog beveiligingslekken of fouten bevat, en er hiermee een risico ontstaat voor 500.000 gebruikers die een lekke browser gebruiken. Of opnieuw alle webapplicaties te testen met Firefox 5, alleen tegen de tijd dat die testfase is afgerond is Firefox 6 inmiddels beschikbaar en zal ook de ondersteuning worden gestaakt voor Firefox 5.

De snelle updatecyclus van Firefox zorgt er dus eigenlijk voor dat Firefox ongeschikt is geworden voor grote bedrijven zoals IBM. Deze bedrijven hebben vaak intern een hoop, in het geval van IBM duizenden, webapplicaties draaien die allemaal moeten blijven werken. Ook Chrome maakt gebruik van eenzelfde updatecyclus waardoor ook deze browser ongeschikt is.

De oplossing ligt volgens Ari Bixhorn, directeur van Internet Explorer bij Microsoft, bij Internet Explorer versie 9. Bixhorn ziet IBM graag terugkeren op Internet Explorer en kan ook garanderen dat die versie nog lang ondersteund zal worden. Internet Explorer versies worden namelijk qua ondersteuning gekoppeld aan het besturingssysteem waarop ze draaien. In het geval van IE9 betekent dit dat Microsoft tot 2020 updates zal blijven verzorgen voor deze browser.

Mozilla heeft inmiddels laten weten de zakelijke gebruiker nooit echt als een doelgroep te hebben gezien maar meer de webontwikkelaars en particuliere eindgebruikers. Mozilla overweegt momenteel ook om de ondersteuning voor versie 3.6 te gaan staken. Mozilla wil deze week nog overleggen met haar actieve ontwikkelaars om te kijken per wanneer deze ondersteuning kan worden gestaakt. IBM wordt hiermee dus ook gedwongen op korte termijn een nieuwe browserkeuze te maken, als de ondersteuning voor Firefox 3.6 echt wordt beëindigt.

Hiermee wordt ook pijnlijk duidelijk dat de ontwikkeling van het internet altijd zal worden vertraagd door het bedrijfsleven. Zij zijn simpelweg niet in staat om in een redelijk tempo nieuwe browsers uit te rollen, IBM is met het gebruik van Firefox al zeer vooruitstrevend te noemen. Vandaar dat er ook nog steeds zoveel bedrijven gebruik maken van Internet Explorer 6. Een browser die inmiddels 10 jaar oud is en door veel webontwikkelaars wordt gezien als prehistorisch.

Voor welke browser IBM uiteindelijk zal gaan blijft nog even afwachten, het zou ook nog kunnen kiezen voor de Opera browser of de Safari browser van Apple. Deze browsers hebben nog niet zo’n snelle updatecyclus maar wel sneller dan Internet Explorer.