De verkoop van desktops, laptops en netbooks is in het tweede kwartaal van 2011 minder hard gestegen dan er verwacht werd. Er is nog geen spraak van een daling.

Gartner wist te melden dat de computerverkoop, zonder tablets, is gestegen met 2,3 procent naar 85,2 miljoen exemplaren. IDC zegt dat deze stijging 2,6 procent is, met totaal 84,4 miljoen exemplaren. Beide bedrijven hadden eerder hogere verwachtingen van de totale computerverkoop.

Beide bureaus zijn het wel eens over het feit dat de minder sterke groei komt door de populariteit van de tablets. Verder was, economisch gezien, het tweede kwartaal van 2010 positiever dan dezelfde periode dit jaar. "Na een sterke groei in de afgelopen vier jaar door de grote vraag naar netbooks en goedkope laptops, vervalt de computerverkoop nu in een beperkte maar stabiele groei", aldus Mikako Kitagawa, analist bij Gartner.

Gartner vindt dat computerfabrikanten zich meer moeten gaan richten op de vraag, dat zijn nu tablets. Een aantal fabrikanten is hier al mee begonnen, met als gevolg een verminderde verkoop van overige computers.

"De vraag naar traditionele computers neemt af omdat zakelijke klanten zich richten op bijvoorbeeld de cloud en minder aandacht besteden aan nieuwe hardware. Aan de andere kant zijn consumenten steeds geïnteresseerder in tablets", aldus diverse analisten van IDC.

Ook in dit kwartaal blijft HP de leider op de computermarkt. Dell staat op de tweede plaats, dit komt omdat Acer is weggezakt naar de vierde plaats, hierdoor is Lenovo van plaats vier naar plaats drie gestegen. Door de daling van Acer, is Apple in de Verenigde Staten ook naar een derde plaats gestegen. Dit zijn allemaal aantallen zonder de tablets.