1 min

De verwachte verkoop van computers heeft nog meer te leiden onder de opkomst van smartphone en tablets dan eerder werd verwacht. Uit het meest recente rapport van onderzoeker IDC blijkt dat de verwachtingen voor 2013 maar liefst 7,3 procent lager is dan een jaar eerder. In eerste instantie schatte de IDC een lagere verkoop van 1,3 procent in.

De opkomst van smartphones en tablets komt met een duidelijke keerzijde voor fabrikanten. Althans, de fabrikanten die zich ook bezighouden met de verkoop van computers en laptops. Zij zien hun verkopen over het algemeen steeds verder inzakken en daar komt voorlopig geen einde aan. In 2013 zullen de verkopen met 7,3 procent instorten, in 2014 zal daar nog eens 1,2 procent bovenop kopen. IDC voorziet waarschijnlijk een uitbalancering in 2014 omdat de ondersteuning van Windows XP dan wordt stopgezet waardoor bedrijven toch de overstap naar een nieuwere versie van Windows moeten maken.

Waar de verkoop van computers een dip ondervindt, is dat bij tablets wel anders. Dit jaar groeit de tabletmarkt met 58,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Er zullen naar verwachting bijna 230 miljoen tablets over de toonbank gaan. IDC verwacht tevens dat de prijzen van tablets omlaag gaan van gemiddeld 422 dollar naar 381 dollar.