Niet Microsoft zelf, maar derden zijn verantwoordelijk voor de vele kwetsbaarheden in Windows. Ongeveer 70 procent van de gaten in Windows wordt veroorzaakt door software van derden, zoals Apple, HP en Adobe.

Dat blijkt uit onderzoek van het Deense beveiligingsbedrijf Secunia. Microsoft is volgens dit onderzoek verantwoordelijk voor 31 procent van de zwakke plekken in het eigen besturingssysteem. De meerderheid van de gaten wordt echter veroorzaakt door software van derden.

In 2006 bleek nog dat Microsoft zelf verantwoordelijk was voor het meerdendeel van de beveiligingsgaten. Door slechte programmatuur was het bedrijf zelf verantwoordelijk voor 55 procent van de kwetsbaarheden in Windows. Sindsdien heeft Microsoft hard aan de beveiliging van zijn besturingssysteem gewerkt. Met resultaat, zo blijkt uit de recente cijfers.

Het rapport vermeldt niet welke leveranciers verantwoordelijk zijn voor de meeste kwetsbaarheden. Vorig jaar deed Secunia dat nog wel: toen waren Apple, Oracle, HP en Adobe de grootste veroorzakers van de kwetsbaarheden in Windows.

De mogelijkheden om in te breken zijn de afgelopen jaren meer dan verdrievoudigd. In 2007 kon een hacker de computer op gemiddeld 225 manieren aanvallen, het afgelopen jaar was dat opgelopen tot 729. Overigens is volgens Secunia 80 procent van die lekken eenvoudig op te lossen door de meest geïnstalleerde programma’s te patchen.