2min

Beveiligingsbedrijf Secunia heeft aan de hand van onderzoek geconcludeerd dat Windows 8 de meest onveilige Windows-variant is van de desktopbesturingssystemen die Microsoft momentele ondersteunt. Vooral Adobe’s Flash is verantwoordelijk voor veel kwetsbaarheden.


Hoewel Microsoft roept dat Windows 8 veiliger is dan zijn voorgangers, blijkt dat niet uit onderzoek van Secunia. Daar kunnen we Microsoft overigens niet direct verantwoordelijk voor houden; Voornamelijk Adobe’s Flash is een bron van kwetsbaarheden.

In tegenstelling tot eerdere Windows-versies heeft Microsoft ervoor gekozen om Flash in het besturingssysteem te bakken. Dat levert klaarblijkelijk een karrenvracht met kwetsbaarheden op. Adobe gaf in februari bijvoorbeeld nog twee kritieke updates (1, 2) uit. Gezien de historie van Flash, had Microsoft dit van tevoren kunnen weten.


Windows XP, Windows Vista en Windows 7 doen het stuk voor stuk beter dan de nieuwste versie van Windows 8. De oudere besturingssystemen kennen allen minimaal 53 kwetsbaarheden minder. Volgens Secunia is Flash verantwoordelijk voor 55 extra kwetsbaarheden. Zonder Flash was Windows 8 dus inderdaad veiliger dan Windows 7.

Veiligheid van browsers

Wat internetbrowsers betreft is Mozilla’s Firefox verantwoordelijk voor de meeste kwetsbaarheden, gevolgd door Google Chrome en Internet Explorer. Safari van Apple kent aanzienlijk minder kwetsbaarheden, maar Opera presteert het best.


Bij het verhelpen van de problemen is Microsoft de bovenliggende partij, op de voet gevolgd door Apple en Google. Mozilla en Opera lossen kwetsbaarheden het vaakst niet op.