2min

Waar Google altijd hard hamert op de veiligheid van webbrowser Chrome, lijkt het toch niet allemaal koek en ei te zijn. Volgens een onderzoek is Google Chrome verantwoordelijk voor de meeste kwetsbaarheden bij Windows-software. Volgens het onderzoek van Secunia stijgt het aantal programma’s dat kwetsbaarheden heeft.

In vergelijking met een jaar eerder is 86 procent van de kwetsbaarheden afkomstig van software die niet afkomstig is van Microsoft. Een jaar terug lag dit percentage nog op 76 procent. Wat dat betreft komt Microsoft dit jaar dus een stuk beter voor de dag. In de 2.503 applicaties die in het afgelopen jaar uitgegeven werden bevonden zich volgens de cijfers maar liefst 9.776 kwetsbaarheden.

Google Chrome was verantwoordelijk voor 291 lekken in 2012. Opvallend genoeg wordt de tweede plaats eveneens ingenomen door een webbrowser, namelijk Mozilla Firefox met 257 lekken. Verder vinden we ook iTunes, Flash Player en Java in de top vijf terug met respectievelijk 243, 67 en 66 kwetsbaarheden.

Software van derden is wat betreft kwetsbaarheden in de afgelopen jaren aan een stevige ‘opmars’ bezig. In 2007 waren derden verantwoordelijk voor 57 procent van de gevonden lekken, momenteel is dat dus maar liefst 86 procent.

Microsoft is zichzelf daarentegen juist aan het beteren. In 2011 was de softwaregigant met Windows verantwoordelijk voor 10 procent van de lekken, de eigen applicaties zorgden voor nog eens 12 procent van de lekken. In 2012 daalden die percentages tot respectievelijk 5,5 en 8,5 procent.

De kwetsbaarheden worden wel steeds sneller opgelost. In 2012 was 84 procent van de lekken al op de dag van bekendmaking opgelost. Dat percentage lag in 2011 nog op 72 procent.