3min

De patentoorlog tussen Samsung en Apple lijkt tot een climax te zijn gekomen. Een Duitse rechter heeft gisteren bepaald dat Samsung de Galaxy Tab 10.1 voorlopig niet mag verkopen in Europa. Dit verbod geldt echter niet voor Nederland. Vandaag en morgen dient er een aparte rechtszaak in Den Haag voor een verbod op de Galaxy Tab 10.1 en de Galaxy S-smartphones.

Apple heeft de strijd nu tot een climax laten komen en heeft bij de Duitse rechter een import- en verkoopverbod afgedwongen voor heel Europa. Samsung was echter niet op de hoogte gesteld van dit op handen zijnde importverbod en is dan ook niet gehoord door de Duitse rechter. Volgens de Duitse wetgeving hoef je de andere partij niet op de hoogte te stellen wanneer je bij de rechter vraagt om zo’n verbod. De andere partij hoeft ook niet gehoord te worden voor een voorlopige uitspraak, wel voordat er een definitieve uitspraak volgt. De uitspraak van de rechter was voor Samsung dan ook een complete verrassing.

Apple heeft de rechter overtuigd een voorlopig verbod in te stellen, omdat de Galaxy Tab 10.1 een ‘slaafse kopie’ zou zijn van de iPad. Daarnaast zou het Android-besturingssysteem inbreuk maken op verschillende patenten van Apple. Eerder werd er al een importverbod opgelegd op de Galaxy Tab 10.1 in Australië.

Indien Samsung de uitspraak van de rechter negeert en de Galaxy Tab 10.1 toch gaat importeren en verkopen, kan het een dwangsom tegemoet zien van 250.000 euro per dag. Het gaat dus om een voorlopige uitspraak, nu moet eerst worden uitgezocht of de Galaxy Tab 10.1 inderdaad een kopie is van de iPad. Indien dit niet zo is zal deze uitspraak weer worden ontbonden en kan Samsung de tablet alsnog gaan verkopen. Als de rechter van mening is dat Apple gelijk heeft, dan zal de voorlopig uitspraak definitief worden gemaakt.

De rechter heeft de voorlopige uitspraak gedaan omdat Samsung voornemens is de tablet binnen twee weken op de markt te brengen. Er was geen tijd voor een volledig onderzoek, waarin beide partijen gehoord konden worden alvorens tot een uitspraak te komen. Dan zou de tablet al enkele weken in de verkoop zijn geweest.

Apple is echter nog niet klaar met het juridisch gevecht. Vandaag en morgen dient er een rechtszaak tegen Samsung in Den Haag. Ook in Nederland wordt een import- en verkoopverbod geëist van de Galaxy Tab 10.1, maar Apple eist ook meteen een import- en verkoopverbod op alle Galaxy S-telefoons. Hiermee zou Nederland het eerste land kunnen worden waar van Samsung alle Android-smartphones en -tablets uit de schappen verdwijnen. Verwacht wordt dat er vandaag of morgen nog geen uitspraak zal volgen, maar dit enkele weken zal duren. Al is dit natuurlijk niet met zekerheid vooraf te voorspellen.

Apple zal in de Nederlandse rechtszaak tegen Samsung aan gaan voeren dat Samsung inbreuk maakt op verschillende patenten van de iPhone en iPad. Inmiddels heeft Apple rechtszaken lopen tegen Samsung in de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland, Australië en Zuid-Korea.

Samsung heeft inmiddels ook enkele rechtszaken lopen tegen Apple wegens patentinbreuk en zal nu waarschijnlijk alle juridische middelen en mogelijkheden gaan inzetten om hun producten te verdedigen. Hoewel Apple een zeer groot en rijk technologiebedrijf is, moet ook Samsung zeker niet onderschat worden. De grote vraag is of Apple en Samsung dit geschil uiteindelijk zullen gaan schikken of dat het echt aan de rechters zal zijn om de afloop te bepalen.

In elk geval staat niet alleen Samsung nu onder druk, ook Google staat onder druk. Als Samsung in verschillende landen de verkoop van Android-producten moet gaan staken, zal ook Google hier last van hebben. De grote vraag is of Google nu woord bij daad zal voegen en Samsung ook juridisch bij zal staan in hun gevecht tegen Apple.

Inmiddels is duidelijk geworden dat het importverbod niet geldt in Nederland, omdat Apple hier een aparte rechtszaak voert tegen Samsung. Waarin het behalve een verbod Galaxy Tab 10.1 ook een verbod eist op de Galaxy S-smartphones.