2min

Vandaag is er een gerucht de wereld in geslingerd dat Google helemaal geen keuze had in het overnemen van Motorola Mobility en dat het min of meer werd gedwongen Motorola in te lijven. Microsoft zou namelijk op het punt hebben gestaan om deze hele patentportfolio van Motorola op te kopen, waarmee Microsoft in staat zou zijn geweest om Android volledig onderuit te halen in een patentrechtszaak. De enige oplossing voor Google was om dan zelf Motorola Mobility maar op te kopen.

Volgens bronnen zou Motorola Mobility met verschillende partijen overnamegesprekken hebben gevoerd en was het met Microsoft in een vergevorderd stadium. Microsoft had echter geen interesse om de hardware-tak van het bedrijf over te nemen, het wilde alleen de 17.000 bestaande patenten en de 7500 aangevraagde patenten overnemen.

Uiteindelijk kwam Google ook aan de onderhandelingstafel te zitten en die zouden snel tot de conclusie zijn gekomen dat de patenten absoluut niet in handen van Microsoft of Apple mogen vallen. Dat scenario zou betekenen dat Android pas echt in groot gevaar zou komen. Google had daarom geen andere keuze dan het hele bedrijf in te lijven inclusief de hardware-tak.

Google betaalt 12,5 miljard dollar voor het bedrijf, wat neer komt op 60 procent meer dan de slotwaarde van afgelopen vrijdag. Ook zou er in het contract een bedrag van 2,5 miljard zijn afgesproken indien Google de overname niet rond krijgt of er toch vanaf wil zien.

Het zou een enorm vlotte overname zijn geweest, de eerste gesprekken tussen de CEO van Google, Larry Page, en de CEO van Motorola, Sanjay Jha, zouden slechts 5 weken geleden hebben plaats gevonden.