min

Tags in dit artikel

, , ,

Alsof RIM het nog niet zwaar genoeg had om te overleven op de smartphonemarkt. De overname van Motorola Mobility kan wel eens slecht uitpakken voor Research In Motion (RIM), de ontwerper van de populaire Blackberry-toestellen.

Het marktaandeel van RIM op de smartphonemarkt wordt door de overname van Motorola mogelijk verder verkleind. Google zal ongetwijfeld wereldwijd flink gaan inzetten op de Motorola-smartphones. Daarnaast is Google in een klap een zeer machtige en grote concurrent.

Om te kunnen overleven zal RIM een alliantie moeten aangaan met andere telecomproducenten, of ze zal haar bedrijf moeten verkopen. Dat zegt althans Will Stofega, program director bij IDC. "Nu Motorola een grotere oorlogskas heeft is het oppassen geblazen voor RIM", zegt Stofega in een interview met Bloomberg. Niet alleen in financieel opzicht is Google een geduchte concurrent van RIM: door de overname van Motorola Mobility is de patentportfolio van Google aanzienlijk uitgebreid. Het zal niet meevallen om daar tegenop te boksen.

In juni presenteerde RIM tegenvallende kwartaalcijfers. De winst daalde met ruim 9,5 procent en de telefoonfabrikant verkocht 11,4 procent minder toestellen in vergelijking met een jaar eerder. RIM besloot daarop om 2000 banen te schrappen, wat neerkomt op bijna 11 procent van het gehele personeelsbestand.

Na deze teleurstelling kreeg RIM al snel de volgende klap te verwerken: diverse ontwikkelaars zegden de samenwerking op met de telefoonfabrikant. Volgens de ontwikkelaars is het te complex en duur om apps te maken voor een relatief kleine markt.

Uit recente cijfers van comScore bleek dat RIM steeds meer aandeel verliest op de Amerikaanse consumentenmarkt en voorbij is gestreefd door Apple. Google voert de lijst aan met een marktaandeel van 38,1 procent, gevolgd door Apple (26,6 procent), RIM (24,7) en Microsoft (5,8 procent). Het wereldaandeel van RIM is momenteel 12 procent. Een jaar eerder was dat nog 19 procent.

Er is nog een sprankeltje hoop voor RIM: de Blackberry blijkt de populairste smartphone in Nederland te zijn.