3min

In Amerika verliest RIM weliswaar marktaandeel aan concurrenten als Apple en de Android-fabrikanten, maar de koers op de beurt van het aandeel van de Blackberrymaker zit sinds gisteren weer in de lift, wat is te danken aan de introductie van nieuwe Blackberry-smartphones, maar de problemen van RIM zijn daarmee zeker nog niet voorbij.

De afgelopen tijd leek het alleen maar bergafwaarts te gaan met RIM. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers deelde RIM mee dat het bedrijf bijna tien procent minder winst behaalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. RIM zag zich genoodzaakt om 2000 medewerkers te ontslaan, ongeveer 11 procent van het totale personeelsbestand.

Na al dit slechte nieuws voelden diverse ontwikkelaars zich genoodzaakt om de samenwerking met RIM op te zeggen. De ontwikkelaars zouden zelf reputatieschade oplopen door deze samenwerking. Tevens vonden ze het te duur en complex om apps te maken voor een relatief kleine markt. Het ontwikkelen van apps voor het besturingssysteem van RIM zou over de hele linie problemen opleveren. "Blackberry’s hebben namelijk verschillende schermen en besturingssystemen en uiteenlopende manieren om op het toestel te navigeren (toetsenbord, touchscreen en scrollbutton) en de kosten om apps te ontwikkelen zijn daarom hoger dan voor iOS en Android", aldus een van de ontwikkelaars die de samenwerking met RIM opzegde.

Uit recente cijfers van comScore bleek dat RIM steeds meer aandeel verliest op de Amerikaanse consumentenmarkt en voorbij is gestreefd door Apple. Google voert met Android de lijst aan met een marktaandeel van 38,1 procent, gevolgd door Apple (26,6 procent), RIM (24,7) en Microsoft (5,8 procent). Het wereldwijd marktaandeel van RIM is momenteel 12 procent. Een jaar eerder was dat nog 19 procent.

Ondanks al dit slechte nieuws steeg het aandeel RIM gisteren met 6 procent. Begin augustus stond de koers op een all time dieptepunt door al het negatieve nieuws. Sindsdien is de koers met 50 procent gestegen. Volgens analisten is dit te danken aan de lancering van diverse nieuwe smartphones, zoals de Blackberry Bold, Blackberry Curve en Blackberry Torch.

Analisten zeggen tegen Reuters dat de overname van Motorola Mobility door Google goed is geweest voor RIM. Door de overname zou het voor andere telecom- of technologiebedrijven aantrekkelijk worden om RIM over te nemen. RIM bezit namelijk over een groot aantal patenten die aantrekkelijk zouden zijn voor andere techbedrijven om de strijd aan te gaan met Google en Apple. Door de vrije val van de afgelopen tijd is het voor investeerders een interessant moment voor een overname van RIM. "Investeerders zijn op koopjesjacht", aldus een analist van Global Securities.

Eerder zeiden analisten tegen persbureau Bloomberg dat de overname van Motorola Mobility door Google slecht nieuws was voor RIM. Door deze overname zou het marktaandeel van RIM nog verder verkleind worden. Google was altijd al een grote concurrent van RIM, maar door de overname is de machtspositie van Google nog verder toegenomen. Analisten voorspelden dat RIM een alliantie met andere telecombedrijven zou moeten aangaan, of het bedrijf zou moeten verkopen om te overleven.

Wie de mogelijke ‘koopjesjagers’ kunnen zijn, wisten de analisten niet te vertellen tegen Reuters.