Iedereen zal zich waarschijnlijk nog wel de verschrikkelijke beelden van de aardbeving in Japan voor de geest kunnen halen. Duizenden daklozen, vermisten, doden, gewonden, en ook nog een lekkage in de kernreactor. De ontwikkelaars van iOS 5 spelen nu in op deze gebeurtenissen en hebben een waarschuwingssysteem bedacht dat mensen moet waarschuwen voor aardbevingen.

De ontwikkelaars hebben een systeem bedacht om mensen eerder te waarschuwen voor aardbevingen. In het nieuwe besturingssysteem iOS 5 is een notificatiefunctie ingebouwd dat mensen waarschuwt voor natuurrampen. De nieuwe functie is te vinden in het instellingenscherm van het Berichtencentrum. Gebruikers hoeven deze functie alleen maar even in te schakelen en dan worden zij op de hoogte gebracht als dergelijke natuurrampen zich voordoen.

Deze functionaliteit is alleen in Japan beschikbaar. Dat komt omdat Japan een van de meest geavanceerde waarschuwingssystemen ter wereld heeft. Dit systeem is drie jaar na de tsunami, in 2007, gelanceerd in Japan. Met het notificatiesysteem wil Japan zijn bevolking beter beschermen tegen tsunami’s en aardbevingen. Als inwoners eerder op de hoogte zijn van een aardbeving of aankomende tsunami, kunnen zij zich daarop voorbereiden of de stad ontvluchten naar bijvoorbeeld hoger gelegen gebieden.

Het notificatiesysteem is zo geavanceerd dat het enkele minuten voor de daadwerkelijke beving een waarschuwingsignaal doorgeeft. Het systeem detecteert bevingen en berekent vervolgens hoe zwaar de aardbeving ongeveer zal zijn. In Japan zijn ongeveer 1000 seismografen die metingen uitvoeren. Door het downloaden van apps van derden zoals Yurekuru Call kunnen inwoners zich al op de hoogte laten stellen van eventuele aardbevingen. Nadeel hiervan is dat je voor ieder gebied één of meerdere apps zult moeten downloaden. Apple biedt deze dienst straks standaard aan voor alle inwoners van Japan.

Hopelijk kan deze dienst van Apple de levens van vele Japanners redden door hen vooraf te waarschuwen voor aardbevingen.