2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

HP is de afgelopen paar weken geregeld in het nieuws geweest. Zo wil het bedrijf af van de PC-tak en wil het de productie van smartphones en tablets stopzetten. HP heeft in twee interne e-mails aangegeven dat ze nog steeds toekomst ziet voor het mobiele besturingssysteem WebOS. Door het voormalige bedrijf Palm in twee divisies te splitsen wil HP het besturingssysteem in de toekomst blijven door ontwikkelen.

Eerder maakte HP bekend dat het stopt met alle WebOS gerelateerde producten, welke in handen kwamen van HP na het overnemen van Palm. Dit bedrijfsonderdeel houdt zich bezig met de productie van het mobiele besturingssysteem WebOS en diverse hardwareproducten zoals tablets en smartphones. Door Palm op te splitsen in een hardware- en softwaregedeelte, kan HP zich ook in de toekomst blijven bezighouden met het besturingssysteem.

De hardwaredivisie zal onderdeel blijven uitmaken van de Personal Systems Group, waaronder ook de pc’s van HP vallen. De softwareafdeling zal in de toekomst onderdeel gaan uitmaken van HP’s Office of Strategy and Technology. Het eerste onderdeel wil HP proberen te verkopen aan een andere tech-fabrikant, het tweede onderdeel wil het handhaven. HP heeft volop vertrouwen in het besturingssysteem WebOS en wil dit onderdeel daarom niet afschrijven en verkopen.

De nieuwe organisatiestructuur, die per onmiddellijke ingang van kracht is, wordt in twee interne memo’s uit de doeken gedaan. "Twee weken geleden kondigden we de transformatie van HP in de toekomst aan. Als onderdeel van deze verandering namen we de moeilijke beslissing om afscheid te nemen van de WebOS-hardwaredivisie. Tegelijkertijd erkenden we het belang van het besturingssysteem WebOS. Niet alleen omdat het elegant en intuïtief is, maar vanwege onze strategische focus op de cloud, connectiviteit, diensten en printing", schrijft Shane Robinson in zijn memo, hoofd van de afdeling Office of Strategy and Technology.

Hoe graag HP ook van de hardwaredivisie af wil, voorlopig maakt het nog onderdeel uit van het bedrijf en is er nog geen koper gevonden. Daarbovenop gaat de productie van de TouchPad voorlopig nog even door, in ieder geval tot eind oktober. HP heeft namelijk een half miljoen tot een miljoen TouchPads besteld bij de Taiwanese fabrikant Compal die de tablets maakt. Het stopzetten van de productie zou HP simpelweg meer geld kosten, waardoor het bedrijf heeft besloten de productie gewoon door te laten gaan. Slecht nieuws voor HP, maar goed nieuws voor de consument die een TouchPad wil aanschaffen voor slechts 99 dollar.

Naast de TouchPad is ook de Pre 3 in verkoop. Voor slechts 75 euro worden deze smartphones aangeboden. Vanwege de zeer lage en aantrekkelijke prijs zijn alle toestellen momenteel uitverkocht. Naar alle waarschijnlijkheid komen er nog nieuwe voorraden naar het Europese vasteland. Degenen die geïnteresseerd zijn in een goedkope smartphone doen er verstandig aan om Amazon goed in de gaten te houden.