HP overweegt alsnog het voormalige Palm met het WebOS besturingssysteem te verkopen. Eerder gaf het aan het besturingssysteem te willen handhaven en doorontwikkelen. Volgens een bronvan MSNBC heeft HP het advies gekregen het voormalige Palm van de hand te doen van adviseur Merrill Lynch werkzaam voor de Bank of America.

HP betaalde onder leiding van CEO Mark Hurd 1,2 miljard voor Palm en het bijbehorende mobiele besturingssysteem WebOS. Hurd ruimde later het veld wegens een seksschandaal en toen kwam Leo Apotheker aan het roer te staan bij HP. Hij trok na de lancering van de eerste op WebOS gebaseerd HP tablet, de HP TouchPad, de stekker uit de divisie. De software zou wel blijven maar HP geen ging WebOS smartphones of tablets meer maken.

Inmiddels heeft ook Apotheker het veld moeten ruimen wegens tegenvallende resultaten en nu zie Meg Whitman aan het roer van HP. Zij moet nu de beslissing nemen wat er moet gebeuren met het voormalige Palm en het mobiele besturingssysteem. Mogelijk heeft ze daarvoor advies ingewonnen bij de Bank of America om te kijken wat dit bedrijfsonderdeel nog waard is.

HP zou volgens de bronnen van MSNBC op dit moment nog enkele honderden miljoenen dollars voor het voormalige Palm kunnen vangen. Dat is een stuk minder dan de 1,2 miljard die HP ervoor heeft betaald maar het zou wel de schade enigszins kunnen beperken. Oracle wordt inmiddels genoemd als de partij die wel interesse zou hebben in een overname van het WebOS besturingssysteem.

Mocht HP inderdaad de hele Palm divisie willen verkopen dan staat niet alleen het mobiele besturingssysteem WebOS te koop maar ook wederom een leuke patentcollectie voor de mobiele markt. Iets waar mogelijk ook veel smartphonefabrikanten wel oren naar hebben, aangezien het de laatste tijd schering en inslag is wat betreft rechtszaken om patentschending.

Als HP inderdaad besluit om Palm af te stoten dan kan het WebOS-avontuur op de smartphone en tabletmarkt definitief de boeken in als een zeer zwarte bladzijde. HP is dan nog geen 2 jaar eigenaar geweest van Palm, moet honderden miljoenen afschrijven op de verkoop van Palm. Heeft in die periode flink wat geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van verschillende WebOS-producten, die het uiteindelijk op de markt heeft gedumpt tegen veel te lage prijzen met grote verliezen.