2min

Vorige week maakte HP uit het niets bekend de stekker te trekken uit alle hardware producten met WebOS. Nu blijkt dat niet helemaal waar te zijn. Nu blijkt dat HP nog steeds van plan is om WebOS te gaan gebruiken op computers en printers, maar ook de Pre 3 smartphone met WebOS zal nog in enkele landen op de markt komen.

De aankondiging van HP dat het stopt met de ontwikkelingen van WebOS heeft er in elk geval voor gezorgd dat alle winkelketens de tablet zijn gaan dumpen. De tablet werd in Amerika bij veel winkelketens verkocht voor 99 dollar.

In een interview met AllThingsD liet Stephen DeWitt, leidinggevende van het WebOS besturingssysteem, weten dat het besturingssysteem nog steeds zal verschijnen op computers en printers van HP. Ook zal de Pre 3 smartphone in elk geval nog in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op de markt verschijnen. Het toestel zal waarschijnlijk slechts 75 dollar gaan kosten. HP zal WebOS echter niet als primair besturingssysteem gaan gebruiken op computers, maar als quickboot, zodat men binnen 10 seconden op internet kan op even snel hun e-mail te checken of wat webpagina’s te bezoeken.

Inmiddels beginnen critici zich ook af te vragen of dit een weloverwogen beslissing was van HP. De beslissing om Palm over te nemen en dus ook WebOS was uiteindelijk een beslissing van Mark Hurt, de vorige CEO van HP, die vanwege een seksschandaal moest opstappen. De huidige CEO van HP is Leo Apotheker, een man die bij SAP vandaan komt en duidelijk meer op heeft met software dan met hardware. Vandaar wellicht de beslissing om de PC-tak van HP te verkopen en te stoppen met de tablets en smartphones. Apotheker besloot pas kort voor de bekendmaking van het schrappen van WebOS om andere sleutelfiguren rond WebOS op de hoogte te stellen, waaronder voormalig Palm CEO CEO Jon Rubinstein.

De beslissing om te stoppen met alle hardware-producten van WebOS kwam uiteindelijk voor iedereen op een onverwacht moment. De primetime televisie reclames liepen nog gewoon door in Amerika toen de verklaring naar buiten kwam dat HP stopte met de Touchpad. Ook het kleine broertje, de 7 inch versie van de Touchpad zou al gereed zijn voor productie. HP lijkt met de komst van Apotheker de kant van SAP op te gaan en meer een software dan een hardware bedrijf te worden.