‘Google kijkt idee Android af van Apple’

Dat Android een succesvol besturingssysteem is, dat is niets nieuws. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers van Google in juli maakte het internetbedrijf bekend dat het tot op heden meer dan 130 miljoen Android-apparaten heeft verkocht. Dagelijks schaffen zo’n 550.000 consumenten een toestel aan met dit besturingssysteem. Dit aantal groeit wekelijk 4,4 procent aldus senior vice president bij Google Andy Rubin. Apple stelt nu dat Rubin in zijn tijd bij Apple inspirate opdeed voor het succesvolle besturingssysteem. De topman bij Android werkte destijds aan een gepatenteerde code.

‘Google kijkt idee Android af van Apple’ Dat blijkt uit rechtbankdocumenten waarover patentexpert Florian Mueller beschikt.

Deze beschuldiging heeft Apple geuit in de lopende rechtszaak tegen HTC. Beide partijen klagen elkaar over en weer aan voor het schenden van diverse patenten. Vorige maand verzocht Apple bij de International Trade Commission (ITC) om een import- en verkoopverbod van 15 HTC-smartphones en de HTC Flyer-tablet in de Verenigde Staten. HTC koos voor de tegenaanval en diende eveneens een verzoek in tot een import- en verkoopverbod van iPhones, iPods, iPads en Macs bij de ITC.

Volgens de laatste ontwikkelingen in deze rechtszaak is het werkverleden van Andy Rubin bij Apple cruciaal geweest voor het ontwerpen en bedenken van het besturingssysteem Android. Begin jaren 90 werkte de Android-baas bij Apple als low-level engineer aan een gepatenteerde code. Daarbij rapporteerde hij aan de uitvinders van patentnummer 6.343.263, dat betrekking heeft op een datatransmissiesysteem tussen de computer en een of meerdere datanetwerken.

In die tijd kon Rubin de gepatenteerde code inzien. Deze ideeën heeft hij verwerkt in de basis van Android. HTC heeft altijd ontkend dat Rubin zich had laten inspireren door Apple om het besturingssysteem te ontwerpen. HTC zegt dat Rubin halverwege de jaren 90 directeur was van Danger, het bedrijf dat de smartphone Sidekick ontwierp. In 2003 startte Rubin met Android. Twee jaar later nam Google het besturingssysteem over.

Het is nu aan de rechter om uit te maken of Rubin zich heeft laten inspireren door de gepatenteerde code waar hij zo’n twintig jaar geleden aan meewerkte.

Bron:MacWorld