Google staat flink onder druk om haar Android-besturingssysteem, veel bedrijven zijn van mening dat het mobiele besturingssysteem inbreuk maakt op bestaande patenten en Google heeft niets om Android daartegen te beschermen. Google is daarom druk op zoek naar patentcollecties die het kan overnemen om Android te beschermen, nu lijkt het zijn pijlen te hebben gericht op InterDigital, eigenaar van zo’n 8800 patenten op het gebied van draadloze en mobiele communicatie.

Het bedrijf InterDigital overweegt om zichzelf te verkopen, het heeft daarvoor Barclays Capital ingehuurd om te kijken wat het bedrijf waard is en aan wie er eventueel geïnteresseerd zijn in een overname. Het bedrijf lijkt geen beter moment te kunnen kiezen voor de verkoop van het bedrijf, de mobiele markt groeit harder dan ooit en de patentruzies nemen steeds grotere vormen aan.

Een van de bedrijven die zich gemeld zou hebben bij Barclays is Google. Google moet in november voor de rechter verschijnen omdat Oracle het bedrijf heeft aangeklaagd wegens patentschending. Google zou met Android inbreuk maken op verschillende Java-patenten.

Ook HTC en Samsung hebben last van rechtszaken wegens patentschendingen. Beide partijen zijn met Apple in rechtszaken verwikkeld omdat Android inbreuk zou maken op verschillende Apple patenten. Handelswaakhond ITC heeft in een voorlopige uitspraak laten weten dat Android twee patenten van Apple schendt, indien HTC dit niet kan weerleggen zal het in december tot een importverbod leiden voor HTC-toestellen in de Verenigde Staten. Google heeft al aangegeven alles in het werk te stellen om dat te voorkomen.

Of dat ook gaat lukken valt nog te betwijfelen. Eerder probeerde Google de patenten over te nemen van de failliete Canadese telecomprovider Nortel. Dit bedrijf had ruim 6000 patenten op het gebied van draadloze en mobiele communicatie, Google bood hier 900 miljoen voor. Uiteindelijk wist een consortium onder leiding van Apple de patenten over te nemen voor 4,5 miljard dollar. In het consortium zaten onder andere bedrijven als Microsoft, Sony, EMC, RIM en natuurlijk Apple.

Als Google inderdaad in staat is om de patenten van InterDigital over te nemen dan zal het een flinke verdedigingsmuur hebben in de rechtzaak tegen Oracle maar ook HTC en Samsung beter kunnen helpen in hun rechtszaken tegen Apple.

De grote vraag is echter of Google InterDigital kan inlijven. Het ligt voor de hand dat hetzelfde consortium onder leiding van Apple wederom zal gaan proberen ook deze patentcollectie in te lijven. Voor Google is het vrijwel onbegonnen werk om daar tegenop te bieden gezien de groep bestaat uit verschillende grote kapitaalkrachtige IT-bedrijven. Google is weliswaar zelf ook een groot kapitaalkrachtig IT-bedrijf, maar tegen zo’n consortium kan niemand op. Of Apple of het consortium al interesse heeft getoond in deze patentcollectie is onduidelijk, volgens de WSJ heeft Google al wel interesse getoond.