2min

De bedenker en oprichter van Android, Andy Rubin, gaat Google verlaten. Hij is jarenlang directeur geweest van de mobiele divisie van Google en heeft Android tot het hoogtepunt gebracht waar het nu staat. Hij geeft zelf aan te vertrekken omdat het tijd is voor een nieuwe uitdaging, in het geruchtencircuit klinken echter andere geluiden.

Andy Rubin is de man die Android bedacht en ontwikkelde, in 2005 werd Android en ook Rubin ingelijfd door Google om er een besturingssysteem voor smartphones van te maken. Die rol heeft Rubin uitstekend vervuld gezien het feit Android nu marktleider is en het besturingssysteem wordt gebruikt op 80 procent van alle smartphones door meer dan een miljard mensen.

Vorig jaar maart stopte Rubin al als directeur van de mobiele divisie van Google en kreeg hij leiding over een nieuwe robotafdeling binnen Google. Onder zijn leiding kocht Google verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bouwen van robots. Vanuit die positie vertrekt hij nu bij Google, omdat hij zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging, hij wil startups gaan helpen die hardware ontwikkelen. Zijn taak binnen de robotdivisie wordt overgenomen door James Kuffner.

Larry Page, de CEO van Google, heeft in een verklaring laten weten: "Ik wens Andy het beste toe met wat hij nu gaat doen.", "Met Android heeft hij iets heel speciaals gemaakt waar meer dan een miljard mensen blij mee zijn".

Het gerucht gaat dat Rubin eigenlijk vertrekt omdat hij zich beperkt voelt door Google in zijn activiteiten. Hij zou liever gezien hebben dat de robotafdeling zelfstandig zou worden als dochteronderneming van Google. Zodat hij zijn eigen koers kon varen. Rubin heeft laten weten dat dit onjuist is en dat hij geen enkele beperking heeft gevoeld bij Google.