Een aandeelhouder van Blackberry-maker RIM heeft tijdens een vergadering tegen het bestuur van RIM gezegd dat het bedrijf moet overwegen zichzelf te verkopen of een deel van zijn patentportfolio te licenseren. Alleen dan zullen de aandelen van het bedrijf weer stijgen.

Het lijkt de laatste tijd alleen maar bergafwaarts te gaan met RIM. Bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers deelde RIM mee dat het bedrijf bijna tien procent minder winst behaalde ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. RIM zag zich genoodzaakt om 2000 medewerkers te ontslaan, ongeveer 11 procent van het totale personeelsbestand. Ook diverse ontwikkelaars zegden de samenwerking op met de Blackberry-maker, omdat ze reputatieschade zouden oplopen door de samenwerking. Ook het marktaandeel van RIM op de Amerikaanse markt daalde onlangs, waardoor het bedrijf nu op de derde plaats staat met een aandeel van minder dan een kwart (24,7 procent). Ook de verkoopcijfers van de PlayBook, de nieuwste tablet van RIM, vallen tegen.

Ondanks de flinke stijging van de koers van het aandeel RIM vorige week, verloor het bedrijf bijna de helft van zijn waarde sinds begin dit jaar. Tijd voor actie, aldus Vic Alboini, de hoogste baas bij Jaguar en aandeelhouder bij RIM. Hij zegt tegen persbureau Reuters dat hij met verschillende aandeelhouders heeft gesproken over de opties om het bedrijf te verkopen of een deel van de patentportfolio te licenseren. "Ik sprak niemand die niet openstond voor deze ideeën", aldus Alboini. Hij wil op korte termijn meerdere aandeelhouders spreken over zijn plannen. Als er voldoende consensus is, zal hij actie eisen van het bestuur.

Jaguar is niet alleen een automerk, maar tevens een Canadese zakenbank. De bank koopt bedrijven op die onder de maat presteren. De bank bezit net iets minder dan 5 procent van de aandelen van RIM en heeft dus een behoorlijk gewicht in de schaal. Jaguar heeft deze aandelen afgelopen juni opgekocht.

Alboini wil dat het bestuur nadenkt over de optie om het bedrijf in de verkoop te gooien, of ontwikkelaars betaalt om applicaties te ontwikkelen voor de smartphones en tablets van de hardwarefabrikant. Alboini’s oproep weerspiegelt volgens hem "de onvrede tussen de aandeelhouders en het bestuur".

RIM weigerde om commentaar te geven op de uitlatingen van Alboini.

Analisten waarschuwden al eerder voor ‘koopjesjagers’. Door de overname van Motorola Mobility door Google zou het marktaandeel van RIM nog verder verkleind worden. De enige manier voor RIM om te overleven is door een alliantie met andere telecombedrijven aan te gaan, of het verkopen van de eigen toko.