Het Canadese telecombedrijf RIM is de laatste tijd voornamelijk negatief in beeld vanwege tegenvallende verkoopcijfers, dalende koersen, een wereldwijde storing of opstandige aandeelhouders. Vic Alboini, het hoofd van de zakenbank Jaguar Financial, is een groot voorstander om RIM te verkopen aan de hoogste bieder.

Gisteren had Alboini een afspraak voor een vergadering met Mike Lazaridis en Jim Balsillie, de CEO’s van RIM. Daarbij zouden de heren het hebben over de huidige situatie van het bedrijf en hoe ze de verschillende problemen het hoofd zouden kunnen bieden. Maar Lazaridis en Balsillie zagen op het laatste moment af van deze vergadering.

Alboini was niet te spreken over de annulering van de CEO’s. "Dit bewijst maar weer eens hoe stevig de grip van het management op de onafhankelijke bestuurders is", aldus Alboini.

In een verklaring laat RIM weten dat Lazaridis en Balsillie de vergadering afzegden, omdat de belangen van Alboini niet overeenstemmen met de langetermijndoelstellingen van de aandeelhouders.

Alboini is het hoofd van een zakenbank die bedrijven opkoopt waar het niet zo goed mee gaat. Hij wil dat de CEO’s aftreden en vervangen worden. Volgens hem is RIM een "reactionair" en "stuurloos" bedrijf geworden onder de leiding van Lazaridis en Balsillie. Verder is Alboini van mening dat RIM, geheel dan wel gedeeltelijk, verkocht moet worden aan de hoogste bieder.

Achter de schermen is hij druk aan het lobbyen om meer aandeelhouders van zijn standpunt te overtuigen. Volgens de laatste berichten zou hij inmiddels 12 procent van de aandeelhouders al overtuigd hebben.